Víte, jak správně uchovávat uzeniny?

Lahodná chuť a čerstvost na prvním místě

I uzeniny, které jsou vyráběny z těch nejkvalitnějších surovin, musí být správně skladovány. Můžete tak prodloužit jejich trvanlivost, uchovat jejich chuť a čerstvost. Špatné uskladnění naopak může vede ke snižování výživových hodnot či přímo ke zkažení potravin. Nejste si jisti, zda to děláte správně? Přečtěte si několik našich tipů a doporučení pro uchovávání uzenin.

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Jak nejdéle uchovat uzeniny v čerstvém stavu?

Optimální teplota pro skladování uzenin je kolem 3-4°C. Trvanlivé uzeniny (suché nebo polosuché salámy) nejsou na teplotu skladování příliš citlivé a snesou rozmezí teplot 15-25°C. Důležité však je, aby byly uchovávány na dobře větraném místě, čímž se dá předejít plesnivění.

Kupujte pouze kvalitní uzeniny. Do lednice je nikdy nedávejte v igelitovém sáčku. Mohou se orosit a rychle zkazit. Nejlépe uděláte, když uzeniny z igelitového sáčku vyndáte a vložíte do plastové či skleněné misky se vzduchotěsným víčkem. Na povrch uzenin je dobré položit také ubrousek, který zabrání případnému zvlhnutí potraviny. Pokud kupujete uzeniny vakuované, po jejich rozbalení je taktéž vložte do krabičky.

Párky a šunky patří do chladu

Mezi nejnáchylnější výrobky z hlediska kažení patří měkký sortiment uzenin. Jedná se o například o párky, špekáčky či klobásy, dále pak měkké salámy, speciality (šunky, anglická slanina, moravské uzené apod.), vařené výrobky (zabíjačkové speciality) a pečené produkty, např. sekaná. Tyto uzeniny ihned po přinesení z obchodu umístěte do lednice. Nejlépe pak na prostřední poličku (některé lednice mají uprostřed police i dvě).

Krájené výrobky spotřebujete ideálně do 24-48 hodin a skladujte v rozmezí 1-5 °C, tedy zásadně v chladničce. Pokud kupujete uzeniny balené, řiďte se datem spotřeby, uvedeným na obalu a hlídejte si i doporučenou teplotu skladová, kterou uvedl výrobce.

Trvanlivé a fermentované uzeniny do chladu nedávejte

Tyto uzeniny patří mezi ty nejodolnější, jelikož jsou již fermentovány nebo tepelně upraveny. Trvanlivé salámy, jako například Vysočina či turistický salám, se po tepelném opracování dále dlouze vysouší, takže je můžete vcelku skladovat při normální pokojové teplotě, ideálně ve spíži.

Nedoporučujeme je skladovat v lednici, kde do sebe natáhnou vlhkost a snadno pak zplesniví. Pokud salám navíc zabalíte do sáčku, proces plesnivění ještě více podpoříte.

Mezi trvanlivé uzeniny patří například naše Maďarka Krásno, Poličan a Herkules . Těm vysoká vlhkost také vadí, takže je potřeba je skladovat v suchu, a navíc ještě v chladu. Ideální je chladná spíž.

Vyberte si uzeniny z naší široké nabídky a přejeme vám dobrou chuť!

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Volná místa Akční leták Ochutnávky