Krásno: Poctivé uzeniny

Pod dohledem rodiny Pilčíkových
Krásno: Poctivé uzeniny

Řeznické řemeslo je s Valašskem neodmyslitelně spjato. Valašské klobásy a uzeniny jsou proslulé a jedny z nejlepších se vyrábějí přímo v samotném srdci regionu – ve Valašském Meziříčí, kde sídlí společnost Krásno. Ve Valmezu začali řezníci zpracovávat maso už v roce 1895, o šedesát let později zahájily provoz mrazírny a v roce 1964 odstartovala výroba v nově vybudovaném masokombinátu. Ten tvoří základní stavební kámen dnešního Krásna, které v současnosti patří mezi tři nejlepší výrobce masa a uzenin v celé České republice.

Nebyla to ale jednoduchá cesta, jak vzpomíná majitel společnosti Krásno Karel Pilčík. Firmu zprivatizoval v roce 1993. Tehdy se ovšem jednalo o malou a zastaralou lokální provozovnu, která vyžadovala ohromnou spoustu investic. Karel Pilčík budoval Krásno trpělivě krok za krokem, modernizoval výrobu, a díky svému nasazení dotáhl společnost dokonce do stovky nejlepších tuzemských podniků. Nestojí za ním přitom žádná nadnárodní společnost ani uskupení investorů.

 

 

„Na Valašsku je řeznická tradice obzvláště silná, já sám jsem toho důkazem. Pocházím z rodiny, kde se řeznictví předává z generace na generaci už od poloviny 19. století. Reprezentuji pátou generaci, tu šestou tvoří moje děti, které jsou spolu se mnou ve vedení firmy,“ říká Karel Pilčík a právě na rodinné vazby klade velký důraz. Díky nim je Krásno mezi obdobně velkými tuzemskými podniky naprosto unikátní.

„Jsme opravdovou rodinnou firmou, což je nesmírně zavazující. Vzhledem k tomu, že s Krásnem je jednoznačně spojeno naše jméno, dbáme na maximální kvalitu masa a uzenin,“ shodují se Pilčíkovi. „To začíná zodpovědným výběrem prvotřídních surovin a končí detailním laděním valašských receptur. Na všechny tyto činnosti sami dohlížíme.“

Vylepšují výrobu i receptury

Uzeniny a maso z Krásna nyní prodávají téměř všechny obchodní řetězce působící na českém trhu a kromě toho také řada nezávislých a specializovaných prodejen. Krásno má navíc také silnou síť vlastních prodejen. Část produkce míří i na zahraniční trhy, především na Slovensko a do Maďarska.

Pilčíkovi i nadále investují do modernizace provozu a zároveň sledují nejnovější potravinářské trendy. Rodinná firma totiž sice staví na tradičních valašských recepturách, které dávají uzeninám výjimečnou chuť, propojuje je však s moderními postupy, které vyžadují spotřebitelé, hledající optimální nutriční složení potravin. V nabídce Krásna je proto stále více výrobků bez nejrůznějších alergenů, především lepku či laktózy, a klesá i podíl přídatných látek, tzv. „éček“, stejně jako soli.

V Krásnu nezapomínají ani na minulost a rodinnou tradici. Proto přímo v areálu podniku vzniklo v roce 2015 Muzeum řeznictví, které připomíná kumšt valašských řezníků. Návštěvníci se v něm mohou vydat proti proudu času až do poloviny 19. století a prohlédnout si třicítku nádherně zrekonstruovaných strojů z meziválečného období. „Jsou jedinečné a po kompletní renovaci plně funkční,“ zakončuje majitel Krásna.

 

Volná místa