Příprava

Kvásek rozmíchejte ve vodě a smíchejte s moukou. Hmotu dobře promíchejte a nechte kynout na teplém místě. Kvásek by měl zdvojnásobit svůj objem. Proces kynutí může trvat různě dlouho podle druhu použité mouky a v závislosti na teplotě. Z vykynutého kvásku odeberte vrchovaté tři lžíce do zavařovací sklenice (asi 100 g) a dejte zpátky do lednice na příště. Ze zbytku upečte chleba. Připravený kvásek smíchejte s moukou a vodou, přidejte sůl a kmín a těsto řádně v míse prohněťte alespoň 10 minut. Těsto by mělo být lehce lepivé. Mísu s těstem přikryjte utěrkou a nechte odpočívat, dokud se kvásek opět neprobudí a těsto nezačne trochu kynout. Trvá to asi hodinu. Těsto vyklopte pomocí stěrky na pomoučněný vál, pomoučněte si i ruce a vytvořte z těsta kulatý bochánek, který drží tvar. Hotový bochánek dejte do ošatky vysypané moukou, zakryjte utěrkou a nechejte kynout. Trvá to mezi 3 až 5 hodinami. Mezitím rozpalte troubu i s dvěma plechy na 250 °C (jeden plech na pecen a jeden plech na dno trouby na vodu). Když je trouba rozpálená, přesuňte bochník na pečicí papír a rychle ho vsuňte do rozpálené trouby. Na plech, který jste si připravili na dno, nalijte sklenku studené vody a troubu ihned zavřete. Odpařená voda by měla zabránit popraskání bochníku. Během pečení troubu otevírejte jen proto, abyste dolili vodu na spodní plech. Pečte polovinu času na 250 °C a druhou polovinu na 180 °C, dokud chlebová kůrka hodně neztmavne. Trvá to asi 45 až 50 minut. Po vytažení z trouby nechte bochník zchladnout na mřížce trouby zabalený do utěrky. Pecen nekrájejte, dokud úplně nevychladne.

Jak získat kvásek a jak se o něj starat?

Kvásek si můžete sami připravit, mnohem jednodušší je ale pořídit si ho na některém z míst na kváskové mapě  a pěstovat si ho doma v lednici uzavřený ve sklenici. Platí totiž, že čím je kvásek starší, tím je lepší. A jak se o něj starat? Vezměte jednu lžíci kvásku, přidejte k ní 3 lžíce žitné mouky a stejné množství vody (asi 30 ml). Vše zamíchejte v misce a nechte pod potravinářskou fólií odpočívat 8 až 12 hodin. Objem by se měl aspoň zdvojnásobit. Poté hmotu přesuňte do uzavíratelné skleničky a uložte ji v lednici. Tento postup opakujte asi jedenkrát týdně. Díky tomu kvásek vydrží opravdu dlouho.
Stáhněte si nejnovější akční leták