Příprava

Rádi byste si v domácím prostředí vyrobili vlastní tlačenku, hodnou mistra řezníka? Náš řezník Dan vám přináší vynikající tradiční recept.
  1. Pokud nemáte předem připraveno vařené maso, připravíte ho velmi snadno. Potřebujete 2,5 kg vepřového masa, ideálně z plece, kolena nebo vepřové hlavy. Ponořte jej vcelku do studené vody a zalijte vodou, aby bylo celé ponořené. Maso vařte do měkka na střední teplotě.
  2. 1,6 kg výsledného uvařeného masa pokrájejte na větší kostky o rozměrech 4 x 4 cm a vložte ho do velké mísy.
  3. Vepřové kůže vložte do hrnce a zalijte je studenou vodou tak, aby byly zcela ponořené. Vařte je na mírném ohni doměkka, což zabere přibližně dvě hodiny. Poté kůže vyjměte z vývaru a umelte v mlýnku na maso najemno.
  4. Na povrchu vývaru z kůží bude usazený tuk. Ten odeberte a vyhoďte. Do tlačenky odeberte z vývaru z kúží přesně 1 litr.
  5. Vývar z kůží spolu s umletými kůžemi přidejte do mísy k masu. Směs osolte, opepřete a doplňte prolisovaným česnekem a sušenou majoránkou. Vše pečlivě promíchejte.
  6. Připravenou masovou hmotu naplňte do tlačenkového sáčku a pečlivě zavažte kuchyňským provázkem.
  7. Dejte tlačenku vařit do velkého hrnce s vodou na velmi mírném ohni přibližně 20 minut. Během toho dojde k dokonalému propojení chutí masa, vývaru a koření.
  8. Po uvaření tlačenku vyjměte z hrnce a několikrát ji tenkým hrotem jehly propíchněte, aby z ní odešel všechen vzduch.
  9. Tlačenku nechejte vychladnout a ztuhnout. Přibližně každých 20 minut ji opatrně obraťte, aby se jednotlivé suroviny rovnoměrně rozložily v objemu sáčku.
 
Stáhněte si nejnovější akční leták