Suroviny

400 g hovězího mletého masa
400 g vepřového mletého masa
100 g mortadelly
100 g bílého chleba
200 ml mléka
50 g sýru Grana Padano
2 vejce
mořská sůl
2 lžíce olivového oleje
hrst petrželky
8 lístků šalvěje
2 větvičky rozmarýnu
čerstvě mletý pepř

Příprava

Okrájejte z chleba kůrku a střídku nakrájejte nahrubo. K pečivu přilijte vlažné mléko, promíchejte a nechte 20 minut namočené. Namočený chléb poté dobře vymačkejte. Mezitím si předehřejte troubu na 180 °C. Mortadellu rozmixujte v robotu najemno. Petrželku omyjte, osušte a rovněž nasekejte najemno.

Mleté maso, salám, chléb, jedno vejce a petržel vložte do velké mísy. Přidejte nastrouhaný sýr a směs ochuťte solí a čerstvě mletým pepřem. Vše důkladně promíchejte. Pokud je sekaná příliš suchá, přidejte druhé vejce. Pokud je směs naopak příliš řídká, zahustěte ji strouhankou.

Směs rozdělte na dvě části a z každé vytvarujte šišku dlouhou asi 20 cm. Přemístěte je na pečicí papír jemně potřený olejem a povrch sekané také potřete olejem.
Šišky sekané poklaďte bylinkami a zabalte je pevně do pečicího papíru, konce můžete převázat provázkem.

Sekanou pečte na 180 °C po dobu asi 40 minut. Poté vyndejte sekanou z trouby, odstraňte z ní pečicí papír a vypečenou šťávu slijte. Sekanou vložte na 5 minut do trouby přepnuté na funkci gril nebo pod gril, aby získala barvu. Poté troubu vypněte, sekanou přikryjte alobalem a nechte ji 10–15 minut odpočinout. Podávejte s bramborem a vypečenou šťávou.


Volná místa Akční leták Ochutnávky