Suroviny

MASO:
700 g hovězího masa na vaření
sůl
1 mrkev
1 petržel
1 cibule
2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
5 kuliček černého pepře
JABLKOVÝ KŘEN:
1/2 křenu
2 jablka
5 lžic masového vývaru
špetka cukru
špetka soli
vinný ocet podle chuti

Příprava

Maso svažte kuchyňským provázkem do tvaru válečku. Přiveďte k varu asi dva litry vody a osolte ji lžící soli. Jakmile voda začne vařit, vložte do ní maso a 3 minuty ho povařte, aby se jeho povrch rychle zatáhnul. Pak maso vyjměte a vodu vylijte.

Vraťte maso do prázdného hrnce, zalijte ho studenou vodou, aby bylo těsně ponořené, osolte jednou lžičkou soli a pozvolna přiveďte téměř k varu, ale ne úplně. Takto maso „táhněte“ asi hodinu a sbírejte přitom pěnu. Očistěte zeleninu a nahrubo ji nakrájejte. Přidejte ji spolu s kořením k masu, případně dosolte, a stejným způsobem vařte další 3 hodiny.

Odpařenou vodu doplňujte novou, studenou, tak aby hladina vody stále zakrývala maso. Mezitím si připravte jablkový křen. Uvařené maso nechte zchladnout ve vývaru. Zchladlé maso nakrájejte na velmi tenké plátky a podávejte ho s jablkovým křenem.


Volná místa Akční leták Ochutnávky