Suroviny

1 kg hovězího krku
1 kg žluté cibule nakrájené na kousky
2 zelené papriky
2 rajčata nebo malá konzerva rajčat
2 lžíce Vepřové sádlo škvařené 500 g
sladká paprika
feferonky dle chuti
koření na maďarský guláš

Příprava

Nakrájejte cibuli nahrubo a maso na 5centimetrové kousky. Nesolte. V hrnci se silným dnem rozpalte sádlo a postupně po menších dávkách na něm opékejte maso, až se dobře zatáhne. Hotové maso odkládejte na talíř.

Poté vsypte do hrnce všechnu cibuli a osmahněte ji. Pokud by bylo málo tuku, přidejte kus sádla. Stáhněte plamen, na osmaženou cibuli nasypte papriku a gulášové koření a vmíchejte je do tuku. Několik sekund smažte a zalijte vodou. Paprika nesmí ztmavnout, jinak by zhořkla.

Přidejte maso, podlijte vodou tak, aby nepřesahovala přes maso a nechte vše dusit. Po chvíli ochutnejte, případně osolte. Hrnec přiklopte a nechte mírně probublávat dvě hodiny. Občas maso zkontrolujte a přilijte vodu. Po dvou hodinách by mělo být maso skoro měkké. Přidejte nakrájenou papriku a rajčata. (Pokud přidáváte čerstvá rajčata, spařte je a oloupejte.) Duste ještě asi půl hodiny, poté podle chuti přidejte feferonky.
Guláš by se neměl zahušťovat.

Podávejte s domácím knedlíkem nebo čerstvým pečivem.


Volná místa Akční leták Ochutnávky