Suroviny

1 menší lilek
1 cibule
2 stonky řapíkatého celeru
3 stroužky česneku
1 lžíce olivového oleje
500 g mletého masa
2 lžíce rajského protlaku
250 ml červeného vína
sůl a pepř
1 lžička skořice
2 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
300 ml mléka
400 g brambor

Příprava

Cibuli a řapíky celeru pokrájejte nadrobno, česnek na plátky a vše orestujte na lžíci oleje. Zeleninu promíchejte s masem a opečte ze všech stran. Přidejte protlak, podlijte vínem a nechte odpařit tekutinu. Stáhněte oheň, podlijte šálkem vody, promíchejte, ochuťte solí, pepřem a skořicí a směs nechte pomalu probublávat.

Lilky nakrájejte na plátky, osolte, nechte chvíli vypotit a poté ubrouskem odsajte tekutinu. Vypocené lilky opečte z obou stran na olivovém oleji. V menším kastrolku připravte bešamel: Rozpusťte máslo, vmíchejte do něj mouku, nařeďte mlékem, dobře rozmíchejte a nechte krátce povařit.

Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Část naskládejte na dno pekáče vymazaného olejem, zalijte trochou bešamelu, přidejte vrstvu masové směsi a lilků. Pokračujte, dokud nespotřebujete všechny suroviny.

Poslední vrstvu by mělo tvořit maso a bešamel. Pečte dozlatova v troubě vyhřáté na 180 °C asi 45 minut.


Volná místa Akční leták Ochutnávky