Suroviny

200 g brambor
170 g cibule
100 g mrkve
150 g čistého fenyklu
350 g bílého hlávkového zelí
2 lžíce bílého vinného octa
1,5 lžičky soli
1 stonek řapíkatý celer
250 g červené řepy
50 g Vepřové sádlo škvařené 500 g
400 g vykostěné hovězí žebro
2 stonky plocholistá petržel
sůl a mletý pepř
1,5 l vody
200 g konzervovaných rajčat
3 ks bobkové listy
30 g světlé jíšky
150 g zakysané smetany
6-8 snítek kopru

Příprava
  1. Oloupejte brambory a nakrájejte je na malé kostky o hraně cca 1,5 cm. Vložte je do misky se studenou vodou.
  2. Oškrábejte mrkev a podélně je rozkrojte a nakrájejte na plátky o tloušťce 0,5 cm. Dejte prozatím stranou.
  3. Vykrojte z fenyklu tuhý střed a zahoďte jej. Zbytek fenyklu nakrájejte na malé nudličky.
  4. Vykrojte tvrdý střed z hlávky zelí a zahoďte jej. Zbytek nakrájejte na nudličky a vložte do nádoby. Následně zelí zalijte vinným octem a přidejte k němu 1 lžičku soli. Vše dobře promíchejte.
  5. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji nahrubo.
  6. Omyjte řapíkatý celer a překrojte jej na polovinu.
  7. Oloupejte červenou řepu a nakrájejte 130 g na plátky o tloušťce 0,5 cm. Zbylou řepu nakrájejte na kostičky o hraně 1,5 cm.
  8. Rozehřejte vepřové sádlo a nechejte na něm zesklovatět cibuli.
  9. K cibuli přidejte nakrájenou řepu (větší kusy 130 g) a orestujte přibližně tři minuty na prudším ohni.
  10. Maso důkladně osolte a opepřete a přidejte do rendlíku.
  11. Nechejte maso opékat přibližně čtvrt hodiny z obou stran dozlatova při občasném promíchávání polévkového základu.
  12. Po přípravě masa vlijte do hrnce 1,5 l vody a přidejte půl lžičky soli, zpracovaný řapíkatý celej a petržel. Doplňte fenyklem, drcenými rajčaty a bobkovým listem. Vše důkladně promíchejte a nechejte na velmi mírném ohni provařit přibližně 1,5 hodiny bez pokličky.
  13. Teprve až poté přidejte vymačkané a nakrájené zelí, 110 g řepy nakrájené na kostky a nakrájenou mrkev. Vše provařte dalších 20 minut.
  14. Teprve poté přidejte do polévky nakrájené brambory.
  15. Přidejte jíšku, důkladně promíchejte a vařte na velmi mírném ohni přibližně půl hodiny. Polévka by měla být těsně kolem bodu varu.
  16. Po všech uvedených bodech vyjměte z polévky řapíkatý celer, plocholistou petržel a maso. Maso nakrájejte na kostky o hraně 2 cm.
  17. Maso vraťte do polévky a dle vlastní chuti dosolte, je-li to zapotřebí.
  18. Na talíři doplňte každou porci lžičkou zakysané smetany a malou snítkou kopru.

Volná místa Akční leták Ochutnávky