Suroviny

Pečená hrubozrnná sekaná
500 g kysané zelí bílé
1 ks cibule
1 lžíce Vepřové sádlo škvařené 500 g
brambory
jíška, cukr, sůl, kmín

Příprava

Sekaná. Zdálo by se, že je to obyčejné a jednoduché jídlo. Do naší tradiční české kuchyně však neodmyslitelně patří. Dá se připravit na mnoho způsobů, nejlepší je však se zelím a bramborem. Vyzkoušejte naši hrubozrnnou sekanou, jejíž lahodná chuť vás přenese o pár desetiletí zpátky na český venkov. Tak hurá na to!

Postup:

  1. Kysané zelí jemně propláchněte pod tekoucí vodou. Intenzita propláchnutí ve vodě záleží na tom, zda máte rádi zelí více sladké nebo kyselé. Zelí překrájejte na menší kousky, aby se vám dobře jedlo. Vložte ho do hrnce, osolte, pokmínujte a zalijte vodou tak, aby bylo zelí zcela ponořené. Přiklopte hrnec pokličkou a pomalu duste zelí do měkka.
  2. Zatímco se zelí vaří, oloupejte brambory a dejte je vařit. Určitě stihnete také nakrájet cibuli na jemno. Jakmile zelí změkne, přidejte k němu trochu jíšky na zahuštění a oslaďte cukrem. Je vhodné doslazovat až v závěrečné fázi přípravy zelí. Na vepřovém sádle osmahněte cibulku a vmíchejte ji do hotového zelí.
  3. Hrubozrnnou sekanou nakrájejte na plátky a ohřejte v troubě nebo krátce osmahněte na sádle na pánvi. Podávejte s hotovým zelím a bramborem.

Volná místa Akční leták Ochutnávky