Suroviny

2 hrnky žitné mouky
425 ml světlého piva
7 g sušeného droždí
1 vejce
2 lžíce extra panenského olivového oleje
2 lžíce třtinového cukru
1 lžíce soli
3 hrnky hladké mouky
Tlačenka Speciál

Příprava

V míse smíchejte žitnou mouku, pivo a droždí a nechte na teplém místě zakryté zhruba hodinu kynout. Do vykynutého těsta zapracujte vejce, olivový olej, cukr, sůl a hladkou mouku. Těsto důkladně propracujte na válu. Mělo by být vláčné a hladké a nemělo by se lepit.

Hotové těsto rozdělte na dvě stejně velké části a ty položte do misek vymazaných olejem, kde budou další hodinu kynout. Poté je znovu propracujte, vytvarujte z nich bochníky, ty položte na moukou vysypaný plech a opět nechte minimálně hodinu kynout. Bochníky můžete nahoře naříznout do křížku, budou lépe kynout.

Chleby pečte v troubě vyhřáté na 170 °C zhruba 40 minut. Podávejte s tlačenkou Speciál Krásno.


Volná místa Akční leták Ochutnávky