Suroviny

500 g hladká mouka
1 ks žloutek
10 dkg máslo
4 dkg kvasnice
100 ml vlažné mléko
1 lžička cukr
500 g Bačovská šunka výběrová
vejce na potření
1 ks Venkovská klobása

Příprava

Plecovník je tradiční pochoutka, která neodmyslitelně patří k Velikonocům. Jedná se o speciální kynuté pečivo plněné uzeným masem, šunkou, párkem nebo sýrem. Vyzkoušejte ho a překvapte vaše hosty. Zaručeně jim bude chutnat.

  1. Ze všech surovin vyjma Bačovské šunky a Venkovské klobásy zadělejte ručně nebo s pomocí robota s hákem těsto. Mléko pro ideální nakynutí těsta musí být vlažné. Nikoliv studené nebo příliš horké. Vše nechejte kynout přibližně 1 hodinu.
  2. Těsto vyválejte na asi 1,5 cm tlustou placku a do středu položte na silný špalík nakrojenou Bačovskou šunku. Do těsta můžete zabalit také kvalitní klobásu, například Venkovskou klobásu, případně sýr. Zabalte maso těstem a pečlivě spojte.
  3. Plecovník položte na plech vyložený pečícím papírem a nechejte ještě asi 30 minut kynout. Před vložením do trouby těsto potřete rozšlehaným vejcem.
  4. Pečte v předehřáté troubě na 200 °C přibližně 30 minut dozlatova. Po vytažení z trouby potřete plecovník s pomocí mašlovačky vodou.

Volná místa Akční leták Ochutnávky