Suroviny

1 střední hlávka zelí
500 g mleté vepřové plece
2 střední cibule
5 stroužků česneku
1 lžička soli
1/2 lžičky mletého pepře
2 lžičky sladké mleté papriky
1 lžička drceného kmínu
2 vejce
voda
potravinářský provázek
rostlinný olej
hladkolistá petrželka

Příprava

Ze zelí odstraňte svrchní listy. Do velkého hrnce vložte očištěnou hlávku zelí stvolem nahoru, zalijte ji vodou a dejte vařit. Až přijde voda k varu, nechte hlávku asi 5 až 10 minut ještě povařit. Poté hlávku vyjměte z vody a listy opatrně odřezejte od stvolu, aby se neporušily. Tímto způsobem sejměte postupně listy ze 3/4 hlávky.

Připravené listy odložte stranou. Do větší misky dejte mleté maso. Přidejte k němu nadrobno nakrájenou jednu cibuli, dvě celá vejce, sůl, pepř, lžičku mleté papriky, prolisovaný česnek a drcený kmín. Vše důkladně promíchejte.

Zelné listy si připravte na pracovní plochu, na část bližší stvolu položte lžíci masové směsi, asi centimetr od okraje listu. Okraje listu přeložte přes náplň a list důkladně zarolujte, utáhněte a závitek zafixujte pomocí provázku. Tímto způsobem zpracujte všechny připravené listy. Ve větším hrnci nechte rozehřát olej, přidejte druhou, nadrobno nakrájenou cibuli, osmahněte ji a rozložte na ni připravené zelné závitky. Posypte je zbytkem sladké papriky, zalijte vodou, přikryjte pokličkou a nechte asi 20 minut dusit.

Poté přemístěte obsah hrnce do pekáčku a dejte péct do vyhřáté trouby na 200 °C na dalších 20 minut.

Před podáváním sejměte z každého závitku provázek. Závitky posypte nahrubo nasekanou listovou petrželí a podávejte s vařeným bramborem nebo houskovým knedlíkem.


Volná místa Akční leták Ochutnávky