Suroviny

400 g rajčat z plechovky
1 větší cibule
1 stroužek česneku
100 g fazolek adzuki
1 lžíce rostlinného oleje
2 lžíce třtinového cukru
sůl
drcený pepř
1/2 lžičky sušeného oregana
špetka muškátového oříšku
špetka drceného kmínu
strouhaný parmazán
čerstvé lístky bazalky

Příprava

Fazolky namáčejte minimálně 12 hodin, poté vodu slijte. Cibulku a česnek nakrájejte najemno a osmahněte je ve větším hrnci na oleji. Přidejte fazolky a 300 ml vody a nechte 25 minut vařit. Poté slijte přebytečnou vodu, nechte jen tolik vody, aby hladina sahala asi 1 centimetr nad úrovní fazolek, a přidejte rajčata.

Za občasného míchání vařte dalších minimálně 10 minut. Směs rozmělněte tyčovým mixérem dohladka (několik fazolek si nechte na ozdobu), pokud je polévka příliš hustá, přilijte trochu vody nebo vývaru.

Polévku ochuťte solí, pepřem, bylinkami a doslaďte cukrem. Do horké polévky přidejte nastrouhaný parmazán.

Polévku podávejte s lístky čerstvé bazalky a bílým pečivem.

Víte, že…

Fazole adzuki se již po celá tisíciletí pěstují ve východní Asii, především v Číně.
Mají jemnou, lehce nasládlou ořechovou chuť, a proto je v Asii připravují často na sladko.
Fazolky obsahují celou řadu prospěšných látek a na rozdíl od ostatních druhů fazolí tolik nenadýmají.


Volná místa Akční leták Ochutnávky