Suroviny

1 hrst medvědího česneku
2 hrsti kopřiv
4 šalotky
500 g moučných brambor
3 lžíce másla
1,5 l zeleninového vývaru
4 snítky libečku
sůl
čerstvě mletý bílý pepř
150 ml smetany na vaření
1 lžíce octa
4 vejce

Příprava

Medvědí česnek omyjte, šetrně osušte a nakrájejte ho na proužky. Kopřivy rovněž omyjte a nasekejte nahrubo. Šalotky oloupejte a nakrájejte nadrobno, brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky.

V hrnci rozehřejte máslo, vsypejte nakrájené šalotky a opékejte 1–2 minuty za občasného míchání, dokud nezezlátnou.

K šalotkám přidejte kopřivy a brambory, zalijte vývarem a pod pokličkou vařte na středním stupni asi 20 minut, dokud brambory nezměknou. Vsypte medvědí česnek a libeček, osolte a opepřete, povařte ještě asi dvě minuty a vše rozmixujte tyčovým mixérem.

Do polévky vlijte smetanu, ale již nevařte.

Podle receptu Vejce Benedikt s holandskou omáčkou si připravte zastřená vejce. Polévku podávejte ozdobenou zastřenými vejci


Volná místa Akční leták Ochutnávky