Suroviny

250 g hladká pšeničná mouka
60 g máslo
60 g hera máslová příchuť
1 lžička sůl
6 lžic voda
500 g Viktorie šunka nejvyšší jakosti
5 ks vejce
200 g zakysaná smetana
3 ks jarní cibulka
200 g Gouda v celku
špetka soli

Příprava
  1. Máslo a Heru nakrájejte na malé kostičky a dejte do robota. Přidejte mouku a za použití hnětacího háku za chviličku vznikne něco jako drobenka. Sypká směs s většími kusy tuku. Přidejte špetku soli a 6 lžic studené vody. Dál nechejte zapnutého robota a z drobenky se stane nelepivé pevné těsto.
  2. Kdo robota nemá, tak všechny suroviny hněte ručně. Práce by neměla trvat příliš dlouho, těsto by se mělo co nejméně ohřát.
  3. Po vypracování těsto zabalte do potravinové folie a dejte minimálně na hodinu, ale klidně i na pár hodin do lednice. Při tomto odpočinku se máslo a mouka krásně propojí, což má vliv jak na chuť těsta, tak i na práci s ním. Při vyvalování pak nemusíte používat vůbec žádnou mouku na podsypávání.
  4. Odpočinuté vychlazené těsto nechejte chvíli při pokojové teplotě, aby nebylo příliš tvrdé, a rozválejte na plát silný asi 0,5 cm. Není nutné podsypávat, nemělo by se lepit. Kdo si chce pomoct, tak těsto válí na pečicím papíru, tak vám nebude zaručeně lepit ani trochu.
  5. Těsto dejte do formy na pečení. Ideální je keramická forma na koláč nebo teflonová, jak jste zvyklí. Těsto vytáhněte i na okraje formy, propíchejte vidličkou, vyložte pečicím papírem a na ten nasypejte pytlík fazolí, které těsto zatíží.
  6. Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C přibližně 15 minut. Po této době těsto vytáhněte z trouby, odstraňte fazole s pečicím papírem a celé těsto (dno i boky) potřete rozšlehaným vejcem. Dejte ještě na 10 minut dopéct. Mezitím, co se těsto předpéká, připravte náplň.
  7. Šunku nakrájejte na malé kostičky. Sýr nastrouhejte nahrubo. Jarní cibulku nakrájejte na kolečka. V míse prošlehejte zakysanou smetanu s vejci. Ochuťte špetkou soli. Přidejte sýr, jarní cibulku a šunku.
  8. Náplň nalijte do předpečeného těsta a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C 40 minut.

Tip k receptu:

Do Quiche můžete přidat také čerstvé bylinky


Volná místa Akční leták Ochutnávky