Suroviny

350 g bílá cibule
600 g brambor typu A nebo B
30 g olivového oleje
20 g soli
3 špetky čerstvě mletého pepře
14 vajec
80 g Vepřové sádlo škvařené 500 g
50 g Špek dědy Pilčíka

Příprava

Populární španělská omeleta na bázi brambor a vajec, pomalu pečená z obou stran.

  1. Rozehřejte troubu z obou stran na 180°C.
  2. Cibuli oloupejte a najemno nakrájejte. Oloupejte brambory a nakrájejte je na kostky o velikosti 1,5 x 1,5 cm, případně na tenké plátky. Špek nakrájejte na menší kostky.
  3. V menší pánvi rozpalte 80 g vepřového sádla a nechejte na něm zesklovatět nakrájenou bílou cibuli spolu se špekem. Mezitím v misce důkladně promíchejte nakrájené brambory se solí a mletým černým pepřem. Přidejte je do pánve k cibuli.
  4. Vše promíchejte, uhlaďte na povrchu vařečkou a přiklopte pánev pokličkou. Na velmi mírném ohni vařte, dokud brambory zcela nezměknou. Potrvá to přibližně 15 minut. Občas vše promíchejte.
  5. Ve velké míse rozšlehejte vejce, přidejte změklé brambory a důkladně promíchejte.
  6. Na větší pánvi o průměru 28 cm nechejte rozpálit 30 olivového oleje a přidejte směs brambor a vajec. Vložte do rozehřáté trouby a pečte přibližně sedm minut.
  7. Po sedmi minutách pánev vyjměte z trouby a vyklopte na plech. Vraťte tortillu zpátky do trouby a dopečte další tři minuty.
  8. Tortillu nakrájejte jako dort a podávejte horkou nebo ještě vlažnou.

 


Volná místa Akční leták Ochutnávky