Suroviny

12 ks Špekáčky Premium
500 ml voda
450 ml ocet
2 lžíce sůl
1 lžička cukr
2 ks feferonky na nudličky
2 ks cibule
4 ks bobkový list
6 kuliček nové koření
15 kuliček černý pepř
5 ks menší sterilované okurky

Příprava

Nevíte, co si dát k vychlazenému pivu? No přece pravou českou chuťovku, utopence. Nejlepší jsou z našich prémiových špekáčků Krásno. Jejich příprava je snadná, tak hurá na to.

Postup

  1. Špekáčky oloupejte ze střívka a podélně je nakrojte do 2/3. Okurky nakrájejte na tenké plátky a vložte plátek do špekáčku. Cibuli nakrájejte na plátky a vložte kousek do řezu ve špekáčku.
  2. Do hrnce vložte vodu, ocet a cukr a vše přiveďte k varu. Po zavaření přidejte koření a zbylou cibuli a feferonky. Hrnec poté odstavte z plotny.
  3. Postupně skládejte špekáčky do sklenice a prokládejte je cibulí a zeleninou z kořeněného nálevu. Obsah sklenice zalijte ještě teplým nálevem. Pozor ale na teplotou. Nesmí přesáhnout 50 °C, jinak by špekáčky pustily tuk, který by se hromadil na povrchu sklenice.
  4. Sklenice uzavřete a nechejte vychladnout. Trvá to až 3 hodiny. Poté je uložte do lednice.
  5. Nejlépe si vaše utopence vychutnáte až po 4 dnech, nejlépe však po týdnu. Pokud chcete proces nakládání urychlit, je možné špekáčky nakrájet na tenká kolečka místo podélného nakrojení. V tom případě dejte do horkého nálevu na počátku přípravy veškerou cibuli. Cibule vlivem horké teploty změkne a déle vydrží.

bool(false) bool(true)
Volná místa Akční leták Ochutnávky