Suroviny

6 housek – kaiserek
máslo na potření
6 plátků Božská šunka nejvyšší jakosti
100 ml bílého vinného octa
6 vajec
Na Holandskou omáčku:
6 lžic bílého vína
6 lžic bílého vinného octa
10 kuliček pepře
2 bobkové listy
3 žloutky
300 g másla
špetka soli
šťáva z půlky citronu

Příprava

Nejprve si připravte holandskou omáčku. Do menšího rendlíku dejte bílé víno, ocet, pepř a bobkové listy, přiveďte k varu a vařte tak dlouho, dokud se obsah nezredukuje na zhruba tři lžíce. Poté směs vychlaďte. Žloutky vyklepněte do žáruvzdorné mísy a tu „posaďte“ na hrnec s vroucí vodou tak, aby se voda nedotýkala mísy. Do žloutků zašlehejte asi jednu lžíci octové redukce. Šlehejte zhruba dvě minuty, aby obsah zbělal. Mísu sejměte a do žloutků pomalu a postupně vmíchejte zbylý ocet i veškeré máslo, které jste předem nechali rozpustit. Přidávejte jej po troškách, každou další dávku přilévejte teprve poté, až se předchozí zcela vstřebá. Špetku soli rozmíchejte se šťávou z poloviny citronu a vmíchejte do omáčky.

Kaiserky rozkrojte, spodní poloviny namažte máslem, navrch položte plátek šunky, přiklopte druhou polovinou a vložte do trouby o teplotě 160 °C.

Připravte zastřená vejce. Ve větším hrnci přiveďte k varu dostatek vody rozmíchaný se 100 ml bílého vinného octa. Snižte plamen, aby voda jen lehce probublávala, a postupně do vody rozklepávejte vejce. Postupujte tak, že každé vejce přibližte co nejvíce vodní hladině, rozklepněte ho a pak se pomocí lžic snažte bílek ,omotat‘ okolo žloutku. Vejce vařte 2–3 minuty, poté ho vylovte pomocí vařečky či odpěňovačky.

Housky vyndejte z trouby, odklopte vrchní díly, na šunku posaďte vždy jedno vejce, přelijte holandskou omáčkou, posypte mletým pepřem, přiklopte druhou polovinou housky a podávejte.


Volná místa Akční leták Ochutnávky