Suroviny

1 sáček kopřiv, případně špenátu nebo medvědího česneku
4 ks starší rohlíky
1 ks cibule
3 ks vejce
15 dkg Šunka od kosti VBP
100 ml smetana (min 12%)
1 lžíce másla
2 lžíce Vepřové sádlo škvařené 500 g
4 stroužky česnek
strouhanka
mletý černý pepř
sůl

Příprava

K Velikonocům neodmyslitelně patří také tradiční velikonoční jídla a pití. Po postním období hospodyňky připravovaly tradiční recepty, z nichž se nám některé naštěstí dochovaly dodnes. Jeden z tradičních velikonočních receptů tady máme právě pro vás.

  1. Používejte pouze mladé rostlinky kopřiv, asi 5-10 cm vysoké. Vezměte jich co nejvíce, klidně celý pytlík. V cedníku kopřivy omyjte a poté spařte horkou vodou. Pokud se vám zdá, že je kopřiv málo, přidejte listový nebo sekaný špenát.
  2. Špenát může být čerstvý, spařený spolu s kopřivami, nebo rozmražený a okapaný. Můžete použít také medvědí česnek a nahradit tak část klasického česneku. Vše nasekejte najemno.
  3. Na sádle zpěňte nasekanou cibuli, přidejte kopřivy, krátce poduste, osolte a opepřete.
  4. Rohlíky nakrájejte na menší kostičky, přidejte k nim žloutky oddělené o bílků, na kostičky nakrájenou šunku, smetanu, rozpuštěné máslo a směs dochuťte solí, pepřem a utřeným česnekem. Nechejte směs chvíli rozmočit a nasáknout, aby v ní nezbyla žádná tekutina. Pak k rohlíkům přidejte směs kopřiv a vmíchejte ušlehaný sníh z bílků. Vše nalijte do vymazané a strouhankou vysypané hlubší formy.
  5. Nádivku pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C přibližně 30-40 minut. Velikonoční nádivka je hotová, když získá překrásnou zlatavou barvu.

Volná místa Akční leták Ochutnávky