Suroviny

250 g NA TĚSTO:
hladké mouky
1 lžička studené vody
85 g másla
1 vejce
1 lžička soli
špetka tymiánu
špetka pepře
NA NÁPLŇ:
1 červená cibule
2 vejce
250 g žampionů
1 kelímek 12% smetany
100 g Staročeská slanina krájená 100 g
špetka soli
špetka pepře
špetka tymiánu
sýr na strouhání dle potřeby

Příprava

Nejprve si připravte těsto. Ve velké míse smíchejte mouku se solí a kořením a zapracujte do ní máslo, aby vznikla sypká hmota. Přidejte vejce a podle potřeby vodu. Hmotu znovu propracujte. Mělo by vzniknout hladké, tvárné těsto, které zabalíte do potravinové fólie a uložíte do lednice.

Mezitím co těsto odpočívá, si připravte náplň. Cibuli pokrájejte nadrobno, žampiony oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, slaninu nakrájejte na kousky. Na lžíci olivového oleje nechte zesklovatět cibulku a přidejte k ní nakrájené žampiony a slaninu. Osolte, opepřete a nechte směs na pánvi, dokud se slanina nezačne kroutit a cibulka zlátnout. Poté ji podlijte polovinou smetany a nechte krátce provařit. Přidejte koření, odstavte ze sporáku a nechte zchladnout.

Těsto vyndejte z lednice a na pomoučněné podložce ho vyválejte zhruba na 3mm placku. Pomocí sklenice vykrájejte kolečka a vyložte jimi dna forem na muffiny. Dna koleček ve formě propíchejte vidličkou a dejte péct na pár minut na 220 stupňů, aby těsto jen lehce zezlátlo. V míse rozšlehejte dvě vejce se zbylou smetanou, dochuťte solí a kořením a promíchejte s lehce vychladlou žampionovou směsí. Předpečené košíčky naplňte vzniklou směsí, posypte sýrem a pečte dozlatova na 220 stupňů. Miniquiche můžete podávat teplé i studené.


Volná místa Akční leták Ochutnávky