Suroviny

3 lžíce Vepřové sádlo škvařené 500 g
1 ks velká cubule
1-2 ks Valašská klobása
2-3 lžíce hladká mouka
2-3 ks brambory
3-5 kuliček nové koření
1-2 ks bobkový list
1 stoužek česnek
sladká mletá paprika, sůl, pepř, mletý kmín

Příprava

Poctivá zelňačka. Skvělá polévka, která zasytí i zahřeje. Vyzkoušejte jednoduchý recept s výbornou Valašskou klobásou.

  1. Na sádle zpěňte najemno pokrájenou cibulku a přidejte na kolečka pokrájenou klobásu. Lehce orestujte a zaprašte sladkou mletou paprikou. Pak přidejte sůl, pepř, mletý kmín, bobkový list, tři kuličky nového koření. TIP: vkládejte koření do čajového vajíčka včetně bobkového listu. Následně doplňte do polévky česnek, oloupané nakrájené brambory a podlijte vývarem. Vše nechejte provařit. Jakmile změknou brambory, přidejte zelí. Můžete přitom dolít i trochu kyselého nálevu na okyselení. Nakonec zahustěte jíškou, kterou si připravte zvlášť.
  2. Na přípravu jíšky rozpusťte na mírném plamení sádlo, přidejte hladkou mouku a za stálého míchání vyčkejte do okamžiku, kdy jíška získá béžovou barvu. Jíšku vmíchejte za stálého míchání do polévky a poté nechejte pár minut provařit.

Volná místa Akční leták Ochutnávky