Jak vyrábí jitrnice a tlačenku Karel Pilčík? | MP Krásno

Jak vyrábí jitrnice a tlačenku legendární řezník Karel Pilčík?

Zjistěte, co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli
Jak vyrábí jitrnice a tlačenku legendární řezník Karel Pilčík?

Nahlédněte společně s námi do Muzea řeznictví v Krásně - Valašském Meziříčí. V pořadu České televize "Co naše babičky uměly a a na co my jsme zapomněli" vás redaktor společně s mistrem řeznického řemesla, panem Pilčíkem provede Muzeem řeznictví a ukáže výrobu tradičních voňavých jitrnic a valašské tlačenky.

Ptáte se, které zabijačkové dobroty jsou v Čechách a na Moravě právem považovány za největší hvězdy každé zabijačky? Bezpochyby voňavá tlačenka a jitrnice. Generace našich pradědečků a prababiček je vymyslely proto, aby bylo možné dokonale využít vše, co vzniklo při porážce vykrmeného čuníka.

V reportáži vás pan Pilčík osobně provede Muzeem řeznictví, ve kterém jsou vystaveny plně funkční řeznické stroje v překrásném stavu. Karel Pilčík je pokračovatelem již páté generace mistrů řezníků na Valašsku a Muzeum řeznictví je pro něj symbol vyjádření vděku a úcty k řeznickému řemeslu svých předků. Další důvod fungování muzea je ukázat vývojovou křivku vývoje řeznického řemesla. Od ručních řeznických nástrojů a pomůcek po motorem poháněné řeznické stroje. V muzeu najdete také autentickou ukázku původní řeznické prodejny. Přímo vedle muzea navíc najdete moderní pobočku řeznictví MP Krásno a.s.

Ve videu se dozvíte, co znamenal přechod od původních řezaček masa – mlýnků k tzv. kutru a jak pomohl kutr k tomu, aby vaše párky a salámy měly dokonale jemnou strukturu. Zjistíte také, jaký je ideální poměr masa a dalších surovin v párcích a proč není vždy ideální pídit se po nejvyšším podílu masa v nich. Karel Pilčík také předvede více než 100 let starou pokladní kasu z expozice muzea.

V další části videa redaktor České televize společně s panem Pilčíkem a dcerou Pavlínou předvedou unikátní zážitkový program Muzea řeznictví, ve kterém si zájemci mohou vyzkoušet, jak se připravují některé z nejoblíbenějších zabijačkových specialit. Muzeum řeznictví funguje již pět let a poslední dva roky nabízí tuto unikátní možnost poznat nefalšované valašské tradice.

Ve videu zhlédnete kompletní proces přípravy pravé valašské tlačenky a jitrnic. Garantujeme, že se vám budou sbíhat sliny a budete se těšit, až se do muzea vydáte.

Celé video k shlédnutí – odkaz

Více informací o zážitkovém programu Muzea řeznictví

Volná místa Akční leták Ochutnávky