Ptáte se, které zabijačkové dobroty jsou v Čechách a na Moravě právem považovány za největší hvězdy každé zabijačky? Bezpochyby voňavá tlačenka a jitrnice. Generace našich pradědečků a prababiček je vymyslely proto, aby bylo možné dokonale využít vše, co vzniklo při porážce vykrmeného čuníka.
V reportáži vás pan Pilčík osobně provede Muzeem řeznictví, ve kterém jsou vystaveny plně funkční řeznické stroje v překrásném stavu. Karel Pilčík je pokračovatelem již páté generace mistrů řezníků na Valašsku a Muzeum řeznictví je pro něj symbol vyjádření vděku a úcty k řeznickému řemeslu svých předků. Další důvod fungování muzea je ukázat vývojovou křivku vývoje řeznického řemesla. Od ručních řeznických nástrojů a pomůcek po motorem poháněné řeznické stroje. V muzeu najdete také autentickou ukázku původní řeznické prodejny. Přímo vedle muzea navíc najdete moderní pobočku řeznictví MP Krásno a.s.
Ve videu se dozvíte, co znamenal přechod od původních řezaček masa – mlýnků k tzv. kutru a jak pomohl kutr k tomu, aby vaše párky a salámy měly dokonale jemnou strukturu. Zjistíte také, jaký je ideální poměr masa a dalších surovin v párcích a proč není vždy ideální pídit se po nejvyšším podílu masa v nich. Karel Pilčík také předvede více než 100 let starou pokladní kasu z expozice muzea.
V další části videa redaktor České televize společně s panem Pilčíkem a dcerou Pavlínou předvedou unikátní zážitkový program Muzea řeznictví, ve kterém si zájemci mohou vyzkoušet, jak se připravují některé z nejoblíbenějších zabijačkových specialit. Muzeum řeznictví funguje již pět let a poslední dva roky nabízí tuto unikátní možnost poznat nefalšované valašské tradice.
Ve videu zhlédnete kompletní proces přípravy pravé valašské tlačenky a jitrnic. Garantujeme, že se vám budou sbíhat sliny a budete se těšit, až se do muzea vydáte.
Celé video k shlédnutí – odkaz
Více informací o zážitkovém programu Muzea řeznictví