S výrobou šunky přišli Keltové | MP Krásno

S výrobou šunky přišli Keltové

Klíč ke kvalitě zůstává stejný
S výrobou šunky přišli Keltové

Lidstvo si na šunce pochutnává již nejméně dva tisíce let. Jak čas plynul, postupy výroby se samozřejmě měnily, základ však zůstává stejný. Klíčová je stále kvalita surovin a jejich pečlivé zpracování.

Starověká šunka byla pořádně prosolená

První zmínky o nasoleném vepřovém mase, které můžeme považovat za předchůdce naší šunky, pochází z dob Keltů, tedy z druhého tisíciletí před naším letopočtem. Keltskou technologii úpravy masa převzali Římané, kteří prosolovali prasečí kýty, následně je osoušeli a potírali olejem. Římský spisovatel a politik Marco Terenzio Varrone, který žil v prvním tisíciletí před naším letopočtem, označil Galy, tedy Kelty, dokonce za odborníky na zpracování a konzervaci vepřového masa. Bylo by zajímavé starověkou šunku ochutnat. Podle způsobu přípravy se však dá předpokládat, že by nám připadala příliš slaná.

Hanibal zvítězil a pak si pochutnal

O oblibě nasoleného masa existuje řada dalších historicky doložených zmínek. Když slavný vojevůdce Kartága Hanibal vstoupil po vítězné bitvě proti římské armádě v roce 217 před naším letopočtem do Parmy, rozhodli se vesničané, že svým osvoboditelům uspořádají hostinu. Vytáhli prý ze skrýší sudy s vepřovým nasoleným masem ukrytým na horší časy a předložili ho vojsku. Traduje se, že slavnému generálovi šunka z Parmy velmi zachutnala.

Pražská šunka dobyla svět

Uzenáři v našich historických zemích zbavovali vepřovou kýtu před konzervací kostí, poté ji rozdělili na několik částí, nasolili ji, zalili lákem, ovařili ji a zaudili. V polovině devatenáctého století přišel uzenář František Zvěřina s novým postupem. Vepřovou kýtu nechal proležet nevykostěnou… a na světě byla klasická Pražská šunka. Lahodná chuť a šťavnatost otevřela šunce dveře do luxusních restaurací nejen v Praze, ale i ve významných evropských městech, a posléze i v zámoří. Pražská šunka se stala vzorem pro další uzenáře, z nichž nejlépe si údajně vedl Antonín Chmel na pražské Zvonařce.

Základem slavné Pražské šunky byly prvotřídní suroviny, vysoký obsah masa a přesné dodržování technologických postupů. Jsou to stejné principy, které dodržujeme i my při výrobě našich šunek. Pokud si chcete pochutnat na prvotřídní uzenářské lahůdce, sáhněte po Vesnické šunce Krásno vyrobené z celých šálů vepřové kýty, výtečného libového a křehkého masa s jemným zauzením a tukovým krytím, které podtrhuje originální a nezaměnitelnou chuť. Šťavnatá Vesnická šunka nejvyšší jakosti se pyšní 98% obsahem masa a je samozřejmě bez lepku.

Volná místa Akční leták Ochutnávky