Sádlo je zpátky na výsluní

Pokud váháte, zda zařadit do jídelníčku sádlo, možná vás přesvědčí názory odborníků, kteří považují tento tradiční tuk za vhodnou potravinu. Podle britské BBC patří dokonce do první desítky nejzdravějších potravin vůbec!
Pokud váháte, zda zařadit do jídelníčku sádlo, možná vás přesvědčí názory odborníků, kteří považují tento tradiční tuk za vhodnou potravinu. Podle britské BBC patří dokonce do první desítky nejzdravějších potravin vůbec!
Naši předkové nedali na sádlo dopustit. Vepřové sádlo se používalo na smažení, přidávalo se do kynutého těsta nebo se do něj nakládalo maso, které pak vydrželo v kameninových nádobách dlouho čerstvé. Uplatnění však nenacházelo jen v kuchyni. Naše prababičky používaly sádlo jako účinný krém na vysušenou kůži a k urychlení hojení jizev. Jako živočišný tuk pak upadlo na nějakou dobu v nemilost, aby se nyní opět vrátilo na výsluní. Výzkumy z poslední doby totiž zařadily sádlo mezi zdravé potraviny.
Sádlo se dostalo na seznam problematických potravin kvůli obsahu cholesterolu a zdraví škodlivých nasycených transmastných kyselin. Názory na cholesterol však odborníci přehodnocují a zjišťují, že ani obsah nasycených kyselin v kvalitním sádle není tak vysoký, jak se původně deklarovalo. Složení sádla tak předčí podle výzkumů tuky z palem, loje a mléka. Výhodou sádla je navíc vysoký kouřový bod, což znamená, že vydrží velké zahřátí.
Tuky často střídejte. Na smažení používejte tuky s vysokým bodem zakouření, jako je právě sádlo. Ohlídejte si vždy, aby se při smažení netvořil namodralý dým, který je znakem přepalování, během kterého se tvoří v potravinách škodlivé látky.