Uzenkovník | MP Krásno

Uzenkovník

Uzené maso je lahodným dědictvím předků
Uzenkovník

Dříve bylo uzení nutností, dnes udíme hlavně kvůli chuti a vůni. Málokomu se nad plátkem uzeného masa s křenem a hořčicí nesbíhají sliny. Podle některých teorií máme dokonce vůni masa upravovaného nad ohněm zapsánu hluboko do našeho genetického fondu již od pravěkých dob, a proto je nám tak příjemná.

Strom, který by plodil uzená masa, se dlouho nedařilo vyšlechtit. Mistři uzenáři už podobné šlechtění chtěli vzdát a zase začali stavět po dvorcích domů udírny. Jednoho dne objevili zvláštní strom s tmavým kmenem, který vyrůstal v místě, kam se vynášel popel z udírny.

Postupem času, jak strom rostl, bylo jasné, že co nevyřešilo roubování, vyřešila příroda Krásnosvěta. Další Uzenkovníky již proto mistři uzenáři neroubovali, ale zasadili do popela z udíren.

Volná místa Akční leták Ochutnávky