Pravá Krásenská zabijačka v Muzeu řeznictví | MP Krásno

V Muzeu řeznictví vypukne pravá Krásenská zabijačka

Valašsko opět zavoní tradičními zabijačkovými pochoutkami

V dřívějších dobách se tradiční zabijačky konaly především v zimních měsících, protože maso bylo možné v mrazivém počasí lépe a déle zpracovat a uchovat. V dnešní době si mohou milovníci zabijaček vychutnat tyto kulinářské hody již celoročně. Krásné jarní počasí proto přímo vyzývá k uspořádání tradiční Krásenské zabijačky.

Tradice a rituál

Zabijačka je časově náročný proces, a proto se porážka zpravidla koná krátce po rozednění. Význam zabijačky ve venkovské kultuře nespočívá pouze v zajištění vynikající potravy. Zabijačka plní také společenskou roli. Po zabijačce bývá tradičně rozdělována výslužka mezi všechny, kteří při ní pomáhali, ale také mezi sousedy a příbuzné.

Tradiční období zabijaček trvá až do masopustního úterý. Po něm následuje popeleční středa, která je začátkem postního období. Masopustní radovánky a hodování končí až do velikonočních dnů.

Krásenská zabijačka

Krásenská zabijačka v Muzeu řeznictví

Termín akce: 30. 3. 2019

Čas: 10.00 – 16.00

Místo konání: před areálem MP Krásno a.s., Valašské Meziříčí

Přijďte ochutnat zabijačkové speciality přímo z kotlů!

  • Vychutnejte si tradiční zabíjačkový ovar, kolena, prdelačku, zabijačkový guláš a další dobroty.
  • Váš chuťový zážitek doprovodí cimbálová muzika BESKYD.
  • Pro děti je připravena zábava v podobě tvořivých dílniček, soutěží. Nebude chybět ani pouliční divadlo Studio Bez Kliky, které vás i vaše ratolesti vtáhne do děje pohádky O princeznách a drakovi.
  • V rámci Krásenské zabijačky bude probíhat soutěž „O nejlepší domácí tlačenku“. Přihlásit se může úplně každý, kdo holduje tomuto pokrmu a kdo přinese vlastnoručně vyrobenou tlačenku. Vítěz vyhraje sud piva Řeznický lev.

Soutěž o nejlepší domácí tlačenku

Přijďte se rozveselit a okusit tradici spolu s námi. Těšíme se na vás!

Volná místa Akční leták Ochutnávky