Vepřové sádlo a jeho vliv na zdraví

Sádlo, zdánlivě obyčejný živočišný tuk, který zažívá svou renesanci a výborně se hodí i do dnešní moderní zdravé kuchyně.
Sádlo, zdánlivě obyčejný živočišný tuk, který zažívá svou renesanci a výborně se hodí i do dnešní moderní zdravé kuchyně.
Vepřové sádlo je výjimečný živočišný tuk, který známe a běžně používáme po celé generace. Mažeme si jej na křupavý chléb, používáme ho v teplé i studené kuchyni a řada lidí jej využívá i k léčbě těla. Jeho zdravotní přínos pro lidské tělo byl řadu let v minulosti dehonestován a na sádlo se pohlíželo jako na strašáka, který zvyšuje cholesterol a řadu problémů se srdcem a cévami.
Jenže stejně jako má i mince dvě strany, tak i pohled na vepřové sádlo se výrazně změnil po provedení četných zdravotních studií. Ty odhalily, že jeho „prokázaný“ vliv na zvýšení cholesterolu není pravda. Naopak vám konzumace sádla v rozumné míře může i prospívat, zejména vašemu srdci.
Odborníci z řad výživových specialistů se globálně shodují, že tuky jsou pro zdraví lidského organismu přímo nezbytné. Náš denní energetický příjem by dokonce měly tvořit až z 30%. Tuky jsou výborným zdrojem energie pro svalstvo, normální fungování srdce a jsou přirozenou součástí buněčných membrán. Tuky nám usnadňují vstřebávání vitamínů, které jsou dobře rozpustné v tucích, tedy vitamíny A, D, E a K.
Pokud se bavíme o zdraví prospěšných tucích, máme tím na mysli nenasycené mastné kyseliny (mononenasycené a polynenasycené). Velký vliv na snižování „špatného“ cholesterolu LDL v krvi mají zejména ponynenasycené mastné kyseliny. Úbytek tohoto cholesterolu má pozitivní vliv při předcházení srdečně-cévních onemocnění.
Čemu se naopak vyhnout?
Naopak u potravin s vyšším podílem tzv. transmastných kyselin je prokazatelný výrazně negativní vliv na lidské zdraví. Transmastné kyseliny LDL cholesterol při konzumaci výrazně zvyšují a to i v relativně malém množství.
Vepřové sádlo má ve svém složení ideální poměr tzv. esenciálních mastných kyselin, které jsou navázány právě v tucích. Jedná se zejména o tyto kyseliny:
Kyselina olejová – prokazatelně napomáhá snižování hladiny LDL cholesterolu. Je také účinnou prevencí cukrovky a očních onemocnění.
Linolová mastná kyselina (omega 6 mastné kyseliny) – Tato kyselina zpomaluje růst tukové tkáně. Mírní cholesterol a pomáhá zabránit předčasné ateroskleróze, chronickému vysokému krevnímu tlaku.
Linolenová mastná kyselina (omega 3 mastné kyseliny) – Je to kyselina přímo nezbytná pro naše zdraví. Pomáhá korigovat procesy v lidském těle, správnou funkci nervů a srdečně-cévního systému.
Navíc v sádle nenajdete žádné transmastné kyseliny. Tyto jsou četně zastoupeny v průmyslově ztužených tucích. Protože je samo nositelem skvělé chuti, nenajdete v něm ani žádná dochucovadla, aromata a barviva. Žádné náhražky másla, sádlo nic takového nepotřebuje.
U nás v Krásnosvětě získáváme sádlo z bájného stromu sádlovníku.
Tip pro vás: Sádlo můžete využít hojně také při přípravě sladkých pochoutek, příkladem:
Křehký ovocný koláč s drobenkou a sádlem
Tradiční koblihy smažené na sádle
Využití sádla ve slaných dobrotách: