Vepřové sádlo a jeho vliv na zdraví – MP Krásno

Vepřové sádlo a jeho vliv na zdraví

Sádla se rozhodně nemusíte bát

Sádlo, zdánlivě obyčejný živočišný tuk, který zažívá svou renesanci a výborně se hodí i do dnešní moderní zdravé kuchyně.

Vepřové sádlo je výjimečný živočišný tuk, který známe a běžně používáme po celé generace. Mažeme si jej na křupavý chléb, používáme ho v teplé i studené kuchyni a řada lidí jej využívá i k léčbě těla. Jeho zdravotní přínos pro lidské tělo byl řadu let v minulosti dehonestován a na sádlo se pohlíželo jako na strašáka, který zvyšuje cholesterol a řadu problémů se srdcem a cévami.

Jenže stejně jako má i mince dvě strany, tak i pohled na vepřové sádlo se výrazně změnil po provedení četných zdravotních studií. Ty odhalily, že jeho „prokázaný“ vliv na zvýšení cholesterolu není pravda. Naopak vám konzumace sádla v rozumné míře může i prospívat, zejména vašemu srdci.

Odborníci z řad výživových specialistů se globálně shodují, že tuky jsou pro zdraví lidského organismu přímo nezbytné. Náš denní energetický příjem by dokonce měly tvořit až z 30%. Tuky jsou výborným zdrojem energie pro svalstvo, normální fungování srdce a jsou přirozenou součástí buněčných membrán. Tuky nám usnadňují vstřebávání vitamínů, které jsou dobře rozpustné v tucích, tedy vitamíny A, D, E a K.

Pokud se bavíme o zdraví prospěšných tucích, máme tím na mysli nenasycené mastné kyseliny (mononenasycené a polynenasycené). Velký vliv na snižování „špatného“ cholesterolu LDL v krvi mají zejména ponynenasycené mastné kyseliny. Úbytek tohoto cholesterolu má pozitivní vliv při předcházení srdečně-cévních onemocnění.

Čemu se naopak vyhnout?

Naopak u potravin s vyšším podílem tzv. transmastných kyselin je prokazatelný výrazně negativní vliv na lidské zdraví. Transmastné kyseliny LDL cholesterol při konzumaci výrazně zvyšují a to i v relativně malém množství.

Lžíce sádla plná zdraví

Vepřové sádlo má ve svém složení ideální poměr tzv. esenciálních mastných kyselinkteré jsou navázány právě v tucích. Jedná se zejména o tyto kyseliny:

Kyselina olejová – prokazatelně napomáhá snižování hladiny LDL cholesterolu. Je také účinnou prevencí cukrovky a očních onemocnění.

Linolová mastná kyselina (omega 6 mastné kyseliny) – Tato kyselina zpomaluje růst tukové tkáně. Mírní cholesterol a pomáhá zabránit předčasné ateroskleróze, chronickému vysokému krevnímu tlaku.

Linolenová mastná kyselina (omega 3 mastné kyseliny) – Je to kyselina přímo nezbytná pro naše zdraví. Pomáhá korigovat procesy v lidském těle, správnou funkci nervů a srdečně-cévního systému.

Navíc v sádle nenajdete žádné transmastné kyseliny. Tyto jsou četně zastoupeny v průmyslově ztužených tucích. Protože je samo nositelem skvělé chuti, nenajdete v něm ani žádná dochucovadla, aromata a barviva. Žádné náhražky másla, sádlo nic takového nepotřebuje.

Další výhody vepřového sádla:

  • Dlouhá doba spotřeby – Sádlo vám při správném skladování v temném a chladném místě (lednice) vydrží skutečně velmi dlouho.
  • Vysoký obsah tzv. „zdravých“ tuků. Kolem 60%. Většinu z tohoto zdravého tuku zastupuje v sádle již zmíněná kyselina olejová.
  • Lidé s intolerancí na laktózu si mohou na sádle pochutnat zcela bez obav.
  • Sádlo je velmi dobře roztíratelné na chléb. Stačí mu jen pár minut mimo ledničku.
  • Je perfektní na smažení. Kdo někdy ochutnal smažený řízek na sádle, už nikdy nebude chtít jiný. Sádlo má vysoký bod kouřivosti a snese i vysoké teploty při smažení.
  • Sádlo je schopné pomáhat i v léčbě vašich nemocí. Hřejivé zábaly s vepřovým sádlem prokazatelné působí při léčbě nemocí horních cest dýchacích a při léčbě kašle.
  • Sádlo se hojně využívá i v kosmetice jako základ různých mastí s obsahem látek, rozpustných v tucích. Pomáhá i při léčbě jizev, popálenin, ekzému, lupénky, oparů, suché kůže

Na co si dát pozor u sádla?

  • Jako každý tuk je i sádlo vysoce kalorické, takže to s jeho konzumací nepřehánějte. Vždy platí, jíst zdravě a s rozumem.
  • Není vhodné pro častou konzumaci u diabetiků, podílí se totiž na vzniku inzulinové rezistence, tedy snížené citlivosti na podávání inzulinu.
  • Správné skladování – sádlo vždy skladujte v chladu a temnu.

U nás v Krásnosvětě získáváme sádlo z bájného stromu sádlovníku.

Tip pro vás: Sádlo můžete využít hojně také při přípravě sladkých pochoutek, příkladem:

Křehký ovocný koláč s drobenkou a sádlem

Tradiční koblihy smažené na sádle

Sádlové sušenky s marmeládou

Využití sádla ve slaných dobrotách:

Hrubá škvarková pomazánka

 

 

Mohlo by vás také zajímat...

Volná místa Akční leták Ochutnávky