Příprava

  1. Úvodem si připravte voňavý kořenící sáček. Do kousku gázy nebo látky vložte bobkové listy, nové koření a kuličkový pepř. Pečlivě zavažte do malého balíčku a prozatím nechte stranou.
  2. Cibuli i česnek oloupejte a nakrájejte najemno.
  3. Mrkev očistěte a poté nakrájejte na malé kostičky o hraně 0,5 cm. Na stejnou velikost nakrájejte také očištěný bulvový celer.
  4. Řapíkatý celer omyjte a podélně rozkrojte na poloviny. Ty poté nakrájejte na malé kostky.
  5. Valašský špek nakrájejte na kostičky o hraně 1 cm.
  6. V kastrolu rozpusťte a rozpalte vepřové sádlo a přidejte Valašský špek. Špek začne po chvíli zlátnout.
  7. Po zezlátnutí špeku přidejte mrkev, celer a řapíkatý celer. Zeleninu neustále míchejte a orestujte ji do zlatova.
  8. Teprve poté přidejte cibuli a orestujte do zlatova.
  9. Přidejte mleté maso a nakrájený česnek. Vše pečlivě rozmíchejte a osolte. Oheň poté můžete stáhnout na třetinový výkon a obsah kastrolu nechejte provařit přibližně 10 minut.
  10. Přidejte rajčatový protlak a provařte dalších 15 minut.
  11. Teprve nyní přidejte sáček s kořením a čerstvě umletý černý pepř.
  12. Přilijte červené víno, zamíchejte a nechejte dalších 20 minut pomalu provařit.
  13. Poté přilijte 1 dl vody a sporák stáhněte na minimální teplotu. Přidejte mletý muškátový oříšek a vše zamíchejte. Poté nechejte dusit 3 hodiny za občasného míchání.
TIP PRO VÁS Místo vody lze při závěrečném dušení použít hovězí vývar. Omáčka získá výraznější sílu. Možná vás zarazila délka dušení boloňského ragú. Pouze při pomalém a dlouhém dušení se uvolní všechen tuk a kolagen v hovězím mase. Boloňská omáčka tak získá mimořádnou sílu a chuť. Do tradičního receptu na boloňské ragú nepatří konzervovaná rajčata, vždy pouze intenzivní rajčatový protlak.  
Stáhněte si nejnovější akční leták