Bramborový krém s krutonky a klobáskou – MP Krásno
Suroviny

100 g cibule
500 g brambor
70 g Vepřové sádlo škvařené 500 g
3 stroužky česnek
30 g olivový olej
5 cm snítky rozmarýnu
1 l vroucí vody
70 ml smetana (min. 31%)
1 ks Královská klobása 290 g
1 snítka bazalka
2 ks rohlíky
20 g máslo

Příprava

Postup pro bramborový krém

  1. Nahrubo nakrájejte oloupanou cibuli. Brambory oloupejte, omyjte a nakrájejte na menší kostky o hraně 2 cm. Oloupejte česnek a rozmáčkněte ho plochou stranou nože. Klobásky nakrájejte na menší kostky.
  2. V hrnci rozpusťte a rozpalte sádlo a vložte do něj cibuli. Nechejte ji zesklovatět. Do hrnce dále vložte brambory a česnek, vše osolte a opepřete a promíchejte. Nakonec vsypejte odrhnutý rozmarýn a vše za stálého míchání restujte pět minut.
  3. Poté přilijte litr vroucí vody a vařte na středním ohni bez zakrytí přibližně 15 minut.
  4. Mezitím si na pánev vložte nakrájenou klobásku a lehce několik minut zarestujte. Jde to snadno i bez přídavku tuku.
  5. Po patnácti minutách varu polévky stáhněte oheň na minimum, přidejte smetanu, promíchejte a vařte další minutu.
  6. Poté stáhněte z ohně, přidejte olivový olej a vše pečlivě rozmixujte tyčovým mixérem. Pro zjemnění můžete krém ještě přepasírovat přes síto, polévka bude výrazně jemnější.
  7. Do polévky nyní přidejte restovanou klobásku.
  8. Krém dle vaší chuti dosolte a podávejte s krutonky. Ozdobte několika lístky bazalky.

Krutonky

  1. Rohlík nakrájejte na kostky o hraně do 1 cm.
  2. Do pánve po klobásce přidejte rozmarýn a máslo, které nechejte rozpustit na středním ohni.
  3. Vložte nakrájený rohlík a vše za častého míchání orestujte do zlatova. Krutonky jemně osolte a opepřete a dejte stranou do misky.

Tip pro vás: Chuť bramborového krému příjemně doladí i sušená majoránka. Použitý rozmarýn však dává polévce jednoznačnou chuťovou linii.


Volná místa Akční leták Ochutnávky