Čočka s párky – MP Krásno
Suroviny

500 g čočky
5 ks cibule
2 stroužky česneku
4,5 lžičky soli
černý pepř
2 lžíce cukru krupice
6 lžic octa
120 g Anglická slanina lisovaná
4 lžíce Vepřové sádlo škvařené 500 g
1 lžíce hladké mouky
300 ml vody z vývaru čočky
1 sklenice nakládaní okurky
4 - 6 vajec
8 - 12 ks Párty párečky 400 g

Příprava

Příprava čočky:

  1. Namočte čočku alespoň na hodinu do studené vody. Ideální doba namáčení je bez obav i přes noc. Nalijte do kastrolu vodu tak, aby jí bylo alespoň 5 cm nad čočku.
  2. Vodu s čočkou dochuťte 2 lžičkami soli a vařte tak dlouho, než téměř změkne. Poté vodu sceďte do samostatné nádoby, ale nevylévejte.
  3. Nakrájejte nadrobno cibuli a slaninu nakrájejte na malé kostičky. Orestujte na jedné lžíci sádla dozlatova a na konci vše zaprašte moukou a minutu orestujte. Poté přidejte asi 300 ml vody, ve které se čočka vařila a vše promíchejte. Po asi čtyřech minutách míchání přidejte uvařenou čočku. Přidejte ocet, cukr a na kostičky nakrájený česnek. Vše nechejte na mírném plameni přibližně deset minut pozvolna vařit. Dle vaší chuti dosolte a opepřete mletým pepřem. Při servírování posypejte čočku smaženou cibulkou, přidejte sázené vejce, opékané párečky a kyselou okurku.

Smažená cibulka

  1. Dvě velké lžíce sádla rozpalte v rendlíku a přidejte do něj najemno nakrájenou cibulku. Na mírné ohni a pomalu vše orestujeme dozlatova. Cibulku je možné lehce podlít vodou, aby se nepřipekla.

Sázená vejce

  1. Na pánvi rozehřejte jednu lžíci sádla a vyklepněte na ni vajíčko. Dejte pozor, aby nedošlo k poškození žloutku. Vejce osolte a opepřete. Pečte ideálně jen tak dlouho, aby se bílek pořádně zatáhl a žloutek uvnitř zůstal částečně tekutý. Na pánvi můžete mezitím pomalu orestovat i párty párečky.

Volná místa Akční leták Ochutnávky