Příprava

Postup na buchtičky:
  1. Připravíme kvásek - do mističky dáme droždí lžičku cukru, dvě lžíce vlažného mléka a necháme kynout. Obvykle stačí 10 minut.
  2. Do mísy nasypeme hladkou mouku, přidáme špetku soli, zbytek cukru, rozklepneme vejce, přilijeme vlažné mléko, ve kterém jsme rozpustili máslo a kvásek. Vypracujeme hladké těsto, poprášíme moukou a necháme vykynout na teplém místě, dokud těsto alespoň jednou neznásobí svůj objem. Toto trvá zhruba hodinu.
  3. Z vykynutého těsta vyválíme váleček o průměru asi tři centimetry, rozkrájíme ho na stejně velké dílky, ze kterých pak rukou vytvoříme kuličky.
  4. Buchtičky klademe jednu vedle druhé do  sádlem vymazaného pekáčku. Každou ještě navíc pomažeme ze všech stran rozpuštěným sádlem. Buchtičky pečeme při teplotě 160°C asi 20 minut dozlatova.
  5. V kastrolku rozpustíme 1 a 1/2 lžíce másla, přidáme tuzemák a ještě horkou směsí upečené buchtičky pomažeme.
  Postup na vanilkový krém:
  1. Suroviny: 170 ml smetany, 2 žloutky, 30 g krupicového cukru, 1/4 vanilkového lusku, špetka soli.
  2. Vanilkový lusk rozřízneme podélně napůl a vyškrábeme semínka.
  3. Semínka, rozříznutý lusk a smetanu dáme do kastrolku a přivedeme skoro k varu. Vypneme a necháme trochu vychladnout.
  4. Když je smetana vlažná, odstraníme vanilkový lusk a zašleháme do ní žloutky prošlehané s cukrem. Přidáme špetku soli a za stálého míchání vaříme na mírném plameni, dokud krém nezačne houstnout. Ihned odstavíme a přelijeme do studeného rendlíku, nebo servírovací mísy.
  5. Během chladnutí několikrát zamícháme, aby krém zůstal hladký. Během chladnutí krém ještě zhoustne.
  Tipy:
  1. Čím menší tvoříte kuličky, tím hezčí budou buchtičky.
  2. Každou buchtičku důkladně pomažte ze všech stran rozpuštěným sádlem. Jen tak se neslepí a budou krásně vláčné.
  3. Krém rychle houstne, musíte ho stále míchat, aby se netvořily žmolky.
Stáhněte si nejnovější akční leták