Galety (Galettes) | MP Krásno
Suroviny

Suroviny na 8 palačinek:
200 g pohankové mouky
50 g hladké mouky
500 ml vody
1 vejce
špetka soli
1 lžíce rostlinného oleje
rostlinný olej na smažení

Suroviny na naplnění 1 palačinky:
1 plátek Božská šunka nejvyšší jakosti
20 g sýra Gruyere
1 čerstvé vejce
sůl a špetka drceného pepře

O galetě (galettes):
Pohankové galettes jsou specialitou Bretaně, Normandie a Vendée. Tradičně se pekly na rozpálených kamenech. Palačinka s vejcem, plátkem šunky a strouhaným sýrem je asi nejznámější verzí tohoto pokrmu.

Příprava
  1. V míse smícháme hladkou a pohankovou mouku, přidáme polovinu vody a promícháme. Pak přidáme vejce a znovu promícháme. Před třetím promícháním přilejeme zbytek vody, přidáme sůl a olej. Těsto pak necháme odpočívat 2 hodiny.
  2. Nastrouháme sýr a nakrájíme si plátky šunky na 4 proužky.
  3. Rozpálíme pánev, lehce ji potřeme olejem a nalejeme naběračku těsta. Těsto rozlijeme rovnoměrně po celé pánvi tak, aby bylo tenké.
  4. Galetu osmažíme z jedné strany do zlaté barvy. Po obrácení do středu vyklepneme vejce, které osolíme a obložíme ze čtyř stran šunkou a posypeme sýrem.
  5. Strany galety přeložíme směrem k vejci tak, aby vejce nebylo zakryté a opatrně ji přemístěte na talíř.

Volná místa Akční leták Ochutnávky