3 avokáda
2 citrony nebo limetky
1 rajče (ne příliš zralé), nakrájené na malé kousky
1 menší bílá cibule, nakrájená najemno
stroužek česneku
1/4 hrnečku nasekaných čerstvých lístků bazalky
chilli paprička (pokud máte rádi pálivé), nakrájená nadrobno
sůl
Vymačkejte jeden citron.
Každé avokádo rozkrojte napůl, vyndejte pecku a dužinu vydlabejte lžící do připravené misky. Co nejrychleji pak přilijte vymačkanou šťávu z citronu, zabráníte tím zhnědnutí avokádové dužiny. Vidličkou vše rozmačkejte do hladké kaše.
Přidejte česnek, utřený se solí, cibuli, rajče, bazalku, případně chilli papričku a lehce promíchejte, dokud se všechny ingredience nespojí.
Dochuťte šťávou z druhého citronu a solí.
Tip: Pecku z avokáda nejlépe vyndáte tak, že po rozkrojení zaseknete nůž do pecky a otáčením ji uvolníte.