Hráškový krém se staročeskou slaninou – MP Krásno
Suroviny

1 stonek máty
1 snotek bazalky
1 snotek naťové petržele
130 g cibule
70 g olivového oleje
500 g mraženého hrášku
1 lžíce cukr krupice
10 g soli
mletý černý pepř
500 ml vroucí voda
200 ml smetana (min 31%)
100 g Staročeská slanina
1 ks rohlík
50 g máslo

Příprava
  1. Svažte stonky bylin provázkem. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
  2. V rendlíku rozehřejte polovinu olivového oleje a zpěňte na něm cibuli. Cibule by měla zachovat svou barvu a nehnědnout.
  3. Do rendlíku vložte hrášek a svazek bylinek a promíchejte. Opepřete a přidejte cukr. Zalijte vroucí vodou a vše promíchejte a vařte přibližně pět minut.
  4. Po pěti minutách vyjměte svazek bylinek a přilijte smetanu a vše nechejte přibližně 15 vteřin provařit. Poté stáhněte z ohně a pečlivě rozmixujte tyčovým mixérem.
  5. Do krému přidejte zbytek olivového oleje, opětovně promixujte a dle vaší chuti dosolte.

Více variant servírování:

  1. Rohlík nakrájejte na kostičky nebo kolečka. Slaninu rozkrájejte na jemné nudličky.
  2. Na mírném ohni orestujte slaninu za stálého míchání dozlatova. Poté jí stáhněte z pánve. Do pánve přidejte máslo a rohlík na něm opečte dozlatova. Do talíře poté nalijte porci krému a ozdobte opečeným rohlíkem se slaninou.
  3. Do hráškového krému můžete na talíři také přidat rozšlehanou smetanu. Opékaný rohlík se slaninou také můžete přidávat průběžně při konzumaci. Rohlík i slanina budou krásně křupavé a nerozmočí se v horkém krému.

Volná místa Akční leták Ochutnávky