Maďarský vepřový perkelt | MP Krásno
Suroviny

1 kg vepřová plec
3 ks středně velká cibule
3 ks červené papriky kapie
2 ks větší zralá rajčata
2 lžíce Vepřové sádlo škvařené 500 g
1 lžíce zarovnaná lžíce sladké papriky
1 lžička soli
1 l kuřecí vývar
5 kuliček černý pepř
1 ks bobkový list
1/2 ks červené papriky na ozdobu
1 hrst lístků plocholisté petržele na ozdobu

Příprava
  1. Vepřovou plec nakrájejte na menší kostky o velikosti 2 x 2 cm. Cibule oloupejte a nakrájejte najemno.
  2. Omyjte a osušte kapie, vyndejte z nich jadřince a nakrájejte papriky na kostky o velikosti cca 1 x 1 cm.
  3. Vyřízněte z rajčat tuhý střed a zahoďte je. Rajčata nakrájejte na kostky cca 1 x 1 cm.
  4. Ve středně velkém kastrolu rozpalte vepřové sádlo na středním ohni a přidejte nakrájenou cibuli. Nechte cibuli lehce zezlátnout.
  5. Poté zvyšte oheň, přidejte vepřové maso, sladkou mletou papriku a orestujte při stálém míchání přibližně tři minuty. Maso by při tomto orestování nemělo pustit svou šťávu.
  6. Maso s cibulí osolte lžičkou soli, přidejte nakrájenou kapii a míchejte přibližně jednu minutu, aby se všechny ingredience řádně promíchaly.
  7. Poté přidejte nakrájená rajčata a míchejte další jednu minutu.
  8. Do kastrolu přidejte tolik kuřecího vývaru, aby bylo maso ponořeno přibližně do poloviny. Do vývaru přidejte také kuličky mletého pepře a 1 bobkový list.
  9. Stáhněte oheň na minimum a kastrol přiklopte pokličkou. Nechejte pozvolna dusit přibližně 35 minut nebo do změknutí masa v kastrolu. Přibližně každých 6 minut obsah hrnce promíchejte a přilijte tolik vývaru, aby bylo vše ponořené do poloviny obsahu. Vše poté dle vaší chuti dosolte a promíchejte.
  10. Talíř s perkeltem můžete dochutit a ozdobit najemno paprikou, nakrájenou na jemné nudličky. Přidejte také několik lístků posekané plocholisté petržele.
  11. Vynikající přílohou jsou těstoviny, případně opékané brambory.

Volná místa Akční leták Ochutnávky