Masové kuličky v rajčatové omáčce | MP Krásno
Suroviny

NA KULIČKY:
600 g mletého vepřového masa, ideálně krkovice
sůl a čerstvě mletý pepř
1 ks vejce
50 g strouhaného parmezánu
hrst naťové petržele
20 g strouhanky
1 ks malá cibule
NA OMÁČKU:
1/2 ks červené papriky
200 g rajčat
8 lístků čerstvé bazalky
1 ks středně velká cibule nebo lépe šalotka
1 ks menší chilli paprička
80 g Vepřové sádlo škvařené 500 g
sůl, čerstvý mletý pepř
1 plechovka drcených konzervovaných rajčat
8 lžic vody

Příprava

PŘÍPRAVA KULIČEK:

  1. Rozehřejte troubu na teplotu 200°C. Na pekáč rozložte arch pečícího papíru.
  2. V míse společně smíchejte mleté maso, sůl a pepř. Přidejte celé vejce, nastrouhaný parmezán a nasekanou naťovou petrželku. Do směsi vmíchejte strouhanku a vše pečlivě smíchejte.
  3. Ruce si navlhčete studenou vodou a z masové směsi vytvářejte kuličky o průměru 3 cm. Vložte je na pekáč na pečící papír a nechejte je péct přibližně 10 minut.

PŘÍPRAVA OMÁČKY:

V průběhu přípravy a pečení kuliček stihnete připravit i omáčku.

  1. Papriku omyjte, vykrojte jadřinec a semínka a nakrájejte na kostičky o hraně přibližně 1 cm.
  2. Rajčata omyjte a pečlivě osušte. Vykrojte z nich tuhou středovou část a semínka. Ponechte tedy jen dužninu, kterou nakrájejte na stejně velké kostky jako papriku.
  3. Lístky bazalky nakrájejte na tenké nudličky. Nakrájejte cibuli najemno. Chilli papričku omyjte a vykrojte z ní jadřinec a veškerá semínka. Nakrájejte ji na tenké nudličky.
  4. Ve středním kastrolu rozpalte sádlo a vsypte do něj nakrájenou cibuli. Nechejte ji na sádle zesklovatět a často míchejte.
  5. Přidejte do kastrolu nakrájenou papriku a nakrájenou dužinu rajčat. Směs lehce osolte a opepřete a nechejte přibližně 1 – 2 minuty restovat.
  6. Do směsi poté přidejte nakrájenou bazalku, chilli papričku a drcená rajčata. Vše důkladně promíchejte a doplňte o 8 lžic vody. Směs poté nechejte přibližně 5 minut provařit.
  7. Následně kuličky vyjměte z trouby, vložte je přímo do hotové omáčky a nechejte je ve směsi přibližně minutu prohřát.
  8. Stáhněte kastrol z plotny a finálně dochuťte solí.

Tip pro vás: Masové kuličky v rajčatové omáčce jsou skvělé v kombinaci s těstovinami nebo opékanými brambory.


Volná místa Akční leták Ochutnávky