Opékané špekáčky s domácí medovou hořčicí a cibulovou marmeládou | MP Krásno
Suroviny

1 kg Čertovské špekačky
Na hořčici
100 g bílé hořčice celé
150 ml kvasného lihového octa
150 ml vody
špetka soli
1 lžička kurkumy
3 lžíce medu
snítka tymiánu
4 kuličky černého pepře
3 kuličky nového koření
1 ks bobkový list
Na cibulovou marmeládu
1 kg bílé nebo červené cibule
150 ml červeného vinného octa
200 g třtinového cukru
1 lžička soli
80 g Vepřové sádlo škvařené 500 g

Příprava

Opekli jsme si pro vás špekáčky trochu jinak! Připravte si k nim užásnou domácí horčici a naši oblíbenou cibulovou marmeládu.

Domácí horčice

Nejprve si připravte roztok, který nalijete do hrnce a na mírnou teplotu zahřívejte. Do tekutiny dejte snítku tymiánu, černý pepř, nové koření a bobkový list. Vařte asi deset minut. Sceďte a nechejte vychladnout. Polovinou této tekutiny zalijte hořčičná semínka, nasypaná do misky.

Nechejte nabobtnat 12 hodin. Po 12 hodinách oddělte 2 lžíce nabobtnaných hořčičných semínek a nechejte je stranou. Zbytek rozmixujte, se zbylou tekutinou. Stačí nahrubo. Tekutinu přidávejte postupně, možná ji ani nespotřebujete celou.

Dochuťte medem a solí, přidejte kurkumu, pro barvu. Nakonec vmíchejte nerozmixovaná hořčičná semínka. Nechejte přibližně tři dny rozležet. Rozvine se chuť, hořčice zhoustne. Teď ji ještě můžete doladit solí a medem. V lednici vydrží klidně tři měsíce.

Cibulová marmeláda

Cibuli nakrájenou nahrubo dejte do rozehřátého hrnce se sádlem. Při střední teplotě a za častého míchání opékejte tak dlouho, až cibule začne karamelizovat, změkne a zesládne. Může to trvat hodinu, hodinu a půl. Až se vám zdá tak akorát chutná, zasypejte ji cukrem a zalijte vinným octem. Dolaďte solí. Opět pokračujte ve vaření a míchání, dalších 15 až 20 minut.

Horké plňte do sklenic, nechejte vychladnout a skladujte v lednici.


Volná místa Akční leták Ochutnávky