1 celé kuře
celý kmín
sádlo
1 kg sterilovaného červeného zelí
250 g Pikant slanina
2 velké cibule
2 stroužky česneku
Kuře vyndejte z lednice hodinu před tepelnou úpravou. Kuře, které je ohřáté na pokojovou teplotu se bude lépe propékat a bude šťavnatější. Ze všech stran, i zevnitř, ho osolte, opepřete a ochuťte kmínem. Svažte mu k sobě nohy provázkem.
Ve velké pánvi zahřejte sádlo a opečte na něm společně nahrubo nakrájenou cibuli, na kostičky nakrájenou slaninu a nasekaný česnek.
Až budou zlatavé, vmíchejte zelí. Jen promíchejte a prohřejte, přesuňte do velkého pekáče.
Nahoru na zelí položte okořeněné kuře.
Pečte v troubě vyhřáté na 190 °C, nepřikryté. Během pečení maso každých 15 minut přelijte šťávou vypečenou do zelí. Kuře získá skvělou chuť i barvu. Zelí občas promíchejte.
Pokud máte doma teplotní sondu do masa, tak hlídejte teplotu uvnitř kuřete. Měla by mít 72 °C. Celková doba pečení masa bude přibližně 70 až 90 minut, podle velikosti kuřete.
Zelí, které se peklo s kuřecím výpekem a slaninou bude to nejlepší, které jste kdy ochutnali.
Ideální příloha jsou všechny možné druhy knedlíků nebo lokše.