Plněné paprikové lusky v rajské omáčce – MP Krásno
Suroviny

NA PAPRIKY:
8 ks bílých paprikových lusků (vyhněte se kapii)
300 g mletého masa (150 g tučné vepřové, 150 g libové hovězí)
1 ks středně velká cibule
1 hrnek uvařené rýže
2 stroužky česneku
sůl a čerstvý mletý pepř
3 ks vejce
3 lžíce strouhanky
1 špetka drceného kmínu
250 ml vody nebo lépe vývaru
NA RAJSKOU OMÁČKU:
130 G cukr krupice
230 g rajský protlak
1,5 l hovězího vývaru
5 lžic hladké mouky
2 ks větší cibule
4-5 lžic octa
10 kuliček pepře
2 ks bobkový list
5 kuliček nového koření
2 lžíce Vepřové sádlo škvařené 500 g
1 lžíce másla

Příprava

PŘÍPRAVA PAPRIKOVÝCH LUSKŮ:

  1. Předehřejte si troubu na teplotu 160°C.
  2. Paprikové lusky omyjte vodou a pak osušte. Vykrojte horní část s jadřincem a semeníkem. Pokuste se lžičkou odstranit i veškerá semínka.
  3. Do mísy vložte mleté maso, pečlivě utřený nebo promačkaný česnek, všechna vejce, sůl a mletý pepř. Cibuli nakrájejte najemno a přidejte ji do masové směsi. Nakonec vmíchejte vařenou rýži a trochu strouhanky na zahuštění směsi.
  4. Směsí naplňte paprikové lusky a dejte je do hlubokého pekáče. Podlijte je vodou nebo vývarem a nechejte péct v rozehřáté troubě přibližně 25 – 30 minut.
  5. Pokud vám zbylo maso a nemáte volné paprikové lusky, vytvořte ze směsi masové kuličky a přidejte je do pekáčku.

PŘÍPRAVA RAJSKÉ OMÁČKY:

  1. V kastrolu rozpalte 2 lžíce vepřového sádla. Orestujte na něm dozlatova najemno nakrájenou cibuli. Jakmile cibule zezlátne, přidejte rajčatový protlak, důkladně promíchejte a lehce (necelou minutu) zarestujte. Poté směs zaprašte hladkou moukou, promíchejte a restujte přibližně 45 vteřin.
  2. Vše poté zalijte hovězím vývarem a důkladně promíchejte metličkou. Do kastrolu můžete přidat i vodu z pečených paprik. Zvýrazní to chuť omáčky a paprik.
  3. Do omáčky přidejte sůl, ocet, pepř, bobkový list a nové koření. Vše nechejte přibližně 20 minut pomalu provařit. Občas zamíchejte.
  4. Až v samotném závěru za vypnutého sporáku omáčku doslaďte cukrem a přidejte lžíci studeného másla.
  5. Následně rajskou omáčku přes cedník přeceďte do pekáčku na paprikové lusky. Do omáčky můžete propasírovat také většinu cibule.

TIP PRO VÁS:

Omáčku můžete v samotném závěru vaření zjemnit 100 ml smetany.

Doslazení omáčky až v závěru má své opodstatnění. Pokud byste ji přidali na začátku, omáčka by se vám připalovala ke dnu kastrolu.


Volná místa Akční leták Ochutnávky