Quiche Lorraine | MP Krásno
Suroviny

NA NÁPLŇ:
160 g cibule
250 g Anglická slanina lisovaná
1 lžíce rostlinného oleje
8 ks 6 vaječných žloutků + 2 celá vejce
510 g smetana - min 30% tuku
1/2 kávové lžičky strouhaný muškátový ořišek
120 g strouhaný sýr Comté nebo Gruyére
1 kávová lžička soli
1 kávová lžička čerstvě namletého pepře

NA TĚSTO:
280 g mouky
150 g másla
2 ks žloutky
3 lžíce vody

DÁLE POTŘEBUJETE:
potravinářskou fólii
koláčovou formu o průměru 30 cm
pečicí papír
máslo na vymazání formy
200 g fazolí na zatížení těsta


O KOLÁČI QUICHE LORRAINE
Tento slaný koláč původně plněný šlehanými vejci, crème fraîche a slaninou, servírovaný jako teplý předkrm, patří mezi stálice francouzské kuchyně. Recept údajně pochází z 16. století, kdy se místo dnešního křehkého těsta používalo chlebové a náplň bez slaniny.

Příprava

Příprava náplně:

  1. Cibuli oloupej a nakrájej na jemné nudličky.
  2. Slaninu nakrájej na nudličky.
  3. Rozpal nepřilnavou pánev na střední teplotu.
  4. Do horké pánve vlij olej a za stálého míchání na něm orestuj slaninu dozlatova.
  5. Orestovanou slaninu vyjmi lžící na kuchyňský papír a nech vychladnout.
  6. Na zbylém tuku v pánvi (případně přidej 1 lžíci oleje) orestuj nakrájenou cibuli do světlé zlatavé barvy. Vyjmi ji z pánve do misky a nech vychladnout.
  7. Žloutky, vejce a smetanu lehce vyšlehej v misce metlou. Přidej orestovanou cibuli, slaninu a ostatní suroviny.

 

Příprava těsta:

  1. V míse smíchej všechny suroviny. 280 g mouky, 150 g studeného másla nakrájeného na kousky, 2 žloutky a 3 lžíce vody.
  2. Poté rukama propracuj těsto. Z těsta vytvaruj kouli, kterou pevně zabal do potravinářské fólie a dej na 2 hodiny odpočinout do lednice.
  3. Z odpočinutého těsta vyválej placku, kterou vlož do vymazané formy a prsty utlač kolem okrajů. Přebytky těsta nad okrajem seřízni nožem.
  4. Rozehřej troubu na 200°C.
  5. Těsto zakryj kruhem pečicího papíru, zatěžkej fazolemi a peč v rozehřáté troubě 12 minut do zlatavé barvy.
  6. Předpečený korpus nech ve formě prochladnout tak, aby nebyl horký, fazole uschovej pro další pečení.
  7. Rozehřej troubu na 170°C.
  8. Do předpečeného korpusu nalij promíchanou náplň.
  9. Peč v rozehřáté troubě 25 minut.

Volná místa Akční leták Ochutnávky