NA NÁPLŇ:
160 g cibule
250 g Anglická slanina lisovaná
1 lžíce rostlinného oleje
8 ks 6 vaječných žloutků + 2 celá vejce
510 g smetana - min 30% tuku
1/2 kávové lžičky strouhaný muškátový ořišek
120 g strouhaný sýr Comté nebo Gruyére
1 kávová lžička soli
1 kávová lžička čerstvě namletého pepře
NA TĚSTO:
280 g mouky
150 g másla
2 ks žloutky
3 lžíce vody
DÁLE POTŘEBUJETE:
potravinářskou fólii
koláčovou formu o průměru 30 cm
pečicí papír
máslo na vymazání formy
200 g fazolí na zatížení těsta
O KOLÁČI QUICHE LORRAINE
Tento slaný koláč původně plněný šlehanými vejci, crème fraîche a slaninou, servírovaný jako teplý předkrm, patří mezi stálice francouzské kuchyně. Recept údajně pochází z 16. století, kdy se místo dnešního křehkého těsta používalo chlebové a náplň bez slaniny.
Příprava náplně:
Příprava těsta: