Příprava

PŘÍPRAVA ŘÍZKŮ:
  1. Plátky vepřové krkovice jemně naklepejte a osolte z obou stran. Postupně je obalujte v hladké mouce, rozšlehaném vejci a strouhance. Strouhanku při obalování nevmačkávejte silou do masa. Na řízku ponechejte raději tenčí vrstvu strouhanky.
  2. V pánvi rozpalte vepřové sádlo a stáhněte teplotu přibližně na polovinu. V pánvičce byste měli mít tolik sádla, aby byl řízek ponořený přibližně ze ¾ a tolik, aby se tuk nepřeléval přes horní okraj řízku. Na horní části řízku by se vytvořil „lavor“ s chladnějším sádlem, který by se zbytečně nasáklo do strouhanky.
  3. Řízky smažte v sádle pomalu a dozlatova.
  4. Řízky po usmažení přendejte z pánve na talíř, který je vystlaný kuchyňskými papírovými ubrousky. Zbavíte tak řízky většiny přebytečného tuku. Nechejte řízky před konzumací alespoň 5-8 minut odpočinout. V řízcích se tak postupně uvolní šťáva uvnitř a budou šťavnatější.
  5. Řízky podávejte s plátkem citronu a bramborovým salátem.
PŘÍPRAVA SALÁTU:
  1. Brambory pečlivě omyjte a v hrnci zcela ponořte do studené vody. Vodu nesolte. Nechejte brambory vařit do změknutí. Po uvaření je ještě vlažné oloupejte.
  2. Očištěnou kořenovou zeleninu uvařte a nechejte vychladnout.
  3. Vychladlou zeleninu a brambory nakrájejte na menší kostičky a vložte je do mísy. Prozatím nemíchejte.
  4. Nakládané okurky nakrájejte na malé kostičky a přidejte je do mísy. Přidejte 2 polévkové lžíce láku z nakládaných okurek, majonézu, hořčici, sůl a pepř. Poté přidejte najemno nakrájenou cibuli (není nutná).
  5. Vše důkladně promíchejte a na konci jemně vmíchejte na kostičky nakrájená vejce. Vše finálně dochuťte solí a pepřem a promíchejte. Nechejte minimálně čtyři hodiny odležet. Nejlépe však přes celou noc.
TIP PRO VÁS: Řízky smažené na vepřovém sádle mají jedinečnou a nezaměnitelnou chuť v porovnání s řízky smaženými na rostlinném oleji. Přečtěte si také náš článek o sádle a jeho vlivu na lidské zdraví
Stáhněte si nejnovější akční leták