Sous-Vide vepřová panenka s dýňovými noky | MP Krásno
Suroviny

2 balení Vepřová panenka Sous-vide
250 g Anglická slanina lisovaná
Na noky
300 g dýně hokaido
500 g brambor
500 g polohrubé mouky
1 vejce
sůl
Na omáčku
400 g lesních hub (my jsme použili václavky)
1 cibule
1 stroužek česneku
2 lžíce hladké mouky
kousek sádla
300 ml smetany ke šlehání
sůl a pepř
špetka kmínu
čerstvý tymián

Příprava

Dýni nakrájejte na kostičky o velikosti asi 3 – 4 cm. Hokaido můžete použít i se slupkou. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Spolu s dýní dejte vařit do osolené vody. Až jsou brambory i dýně měkké, sceďte. Dejte do mixéru a rozmixujte dohladka.

Ochuťte solí (přibližně 2 lžičky), přidejte vejce a mouku. Umíchejte nelepivé těsto. Podle potřeby můžete přidat trochu mouky, ale nepřehánějte to. Ať není těsto příliš tuhé.

Na pomoučené ploše vyválejte z těsta několik hadů. Odkrajujte kousky – noky, které můžete ještě dotvarovat pomocí otisku vidličky, která dodá noků typické žebrování.

Vařte v osolené vodě, dokud nevyplavou na povrch.

Sous vide panenku vyndejte z obalu a pečlivě vyberte šťávu, která v sáčku zůstane. Tu dejte do připraveného pekáčku, ve kterém budete panenku péct. Maso od této šťávy očistěte a zabalte do plátků slaniny. Pečlivě, kolem dokola. Můžete ještě připevnit provázkem. Položte do pekáčku ke šťávě a podlijte 1 dcl vody.

Pečte odkryté, na 220 °C, 30 minut. Panenka bude dokonale šťavnatá.

V pánvičce zahřejte kousek sádla a dejte na něj opékat nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte nakrájené houby a ochuťte solí, česnekem, pepřem, kmínem a tymiánem.

Opékejte asi 5 minut a poté lehce podlijte a nechejte probublávat asi 15 minut. Poté nechejte odpařit přebytečnou tekutinu, houby zaprašte moukou, promíchejte a pár minut opékejte. Přilijte smetanu a 15 minut na mírnou teplotu provařte. Nakonec můžete vmíchat ještě štávu, která se vypekla z vepřové panenky.

Podávejte všechno společně.


Volná místa Akční leták Ochutnávky