Španělský ptáček – MP Krásno
Suroviny

4 ks plátek hovězí kýty po cca 150 g
2 ks vejce uvařená natvrdo
2 ks nakládané okurky
100 ml láku z nakládaných okurek
5 lžíce plnotučné hořčice
4 ks středně velká cibule
100 g Valašský špek
80 g Gothajský salám
1 l vývaru
1 lžíce hladké mouky
2 lžíce Vepřové sádlo škvařené 500 g
mletý pepř a sůl

Příprava
  1. Uvařte v rendlíku dvě vejce natvrdo. Nakrájejte cibuli nadrobno.
  2. Plátky hovězí kýty rovnoměrně naklepejte paličkou na maso a řádně je osolte a opepřete. Každý plátek z jedné strany potřete lžící plnotučné hořčice. Na plátek masa následně vyskládejte špalíček špeku (cca 10 g), špalíček salámu gothaje (cca 20 g), 1/2 vejce a polovinu podélně nakrájené okurky. Do špalíčku vložte ještě čtvrtku cibule. Poté vše řádně zabalte do tvaru závitku (kapsy) a převažte kuchyňským provázkem.
  3. Do kastrolu vložte sádlo a nechejte ho rozpálit na středním ohni. Opečte na sádle ptáčky ze všech stran do zhnědnutí. Po osmažení ptáčky vyndejte na talíř a do výpeku přidejte nakrájenou cibuli spolu se špekem, nakrájeným na kostičky. Orestujte vše dohněda. Po mírném zhnědnutí přidejte do výpeku lžíci mouky a krátce orestujte. Nebojte se lehkého připalování ode dna kastrolu.
  4. Do kastrolu poté přidejte vývar, 1 lžíci plnotučné hořčice, lák z kyselých okurek a vše řádně promíchejte. Do kastrolu opět vložte ptáčky a slijte i šťávu, která vám případně zůstala na talíři. Je v ní ukryta spousta chuti.
  5. Vše přiveďte k varu a poté stáhněte oheň na minimum. Zakryjte kastrol pokličkou a pozvolna duste přibližně hodinu a půl doměkka.
  6. Po hodině a půl dušení ptáčky vyndejte z kastrolu do misky, zbavte je kuchyňského provázku a vložte je do menšího kastrolu. Šťávu v kastrolu dosolte a opepřete dle vašich chuťových preferencí a přeceďte ji na ptáčky přes kuchyňské sítko .

Volná místa Akční leták Ochutnávky