Studená francouzská polévka Vichyssoise | MP Krásno
Suroviny

50 g cibule
250 g bílé části pórku
400 g brambor
30 g Vepřové sádlo škvařené 500 g
1 l kuřecího vývaru
sůl a mletý bílý pepř
100 ml mléka
100 ml smetany ke šlehání
1 lžíce natě z petržele
100 g Staročeská slanina

Příprava
  1. Brambory omyjte, oloupejte a nakrájejte na malé kostky o hraně 1 cm. Vložte je do hrnce se studenou vodou.
  2. Oloupejte a očistěte cibuli a pórek. Obojí nakrájejte najemno.
  3. V kastrolu rozpusťte a rozpalte vepřové sádlo a nechejte na něm zesklovatět cibuli a pórek. Nesmažte dozlatova.
  4. Přidejte nakrájené brambory a rozmíchejte.
  5. Přidejte kuřecí vývar, sůl a pepř a přiveďte k varu.
  6. Po přivedení do varu stáhněte oheň a vařte do změknutí brambor.
  7. Poté vše pečlivě rozmixujte tyčovým mixérem a přeceďte přes jemné síto zpátky do kastrolu.
  8. Polévku zjemněte mlékem a tučnou smetanou a krátce prohřejte, ale nevařte. Polévku ještě za tepla v případě potřeby dosolte a opepřete.
  9. Mezitím na pánvi krátce orestujte plátky slaniny a poté je vložte na papírový ubrousek, aby odsál přebytečný tuk.
  10. Polévku podávejte ozdobenou lístky petrželky a doplňte ji o orestované plátky slaniny.

TIP PRO VÁS
Tradičně se polévka Vichyssoise podává zastudena. Perfektně ovšem chutná i teplá.


Volná místa Akční leták Ochutnávky