Příprava

Překrásně vykynuté koblihy, smažené na vysoké sádla nebo másla, jsou legenda každé masopustní hostiny a každá domácnost je dělá dle vlastního receptu. Náš recept je snadný a přípravu koblih s ním zvládnete hravě. Rozdrobte droždí na malé kousky a smíchejte v míse s trochou smetany a cukru. Nechte směs 15 minut ležet, než vzejde kvásek. V průběhu kynutí připravte ve vodní lázni nebo v horké páře žloutky, které ušlehejte a smíchejte se zbytkem smetany. Do kvásku, který mezitím vzešel, přidejte prosátou a provzdušněnou mouku, sůl a citronovou kůru. Přidejte smetanu se žloutky a rozpuštěné máslo s rumem. Vypracujte vláčné a nelepivé těsto, které vyválejte do tloušťky 2 cm. S pomocí tvořítka nebo větší sklenice vykrojte z těsta kroužky. Na jeden kroužek dejte lžičku marmelády a přiklopte druhým kolečkem těsta a těsto spojte. Smažte ve vysoké vrstvě rozpáleného sádla. Kobliha by měla celá plavat a nikdy se nesmí dotýkat dna kastrolu. Ještě horké koblihy následně posypte moučkovým cukrem. Dalšie masopustní recepty: Jitrnice s kroupami a hříbky Masopustní pekáč
Stáhněte si nejnovější akční leták