Tradiční zabijačková buchta | MP Krásno
Suroviny

1 kg hladké mouky
1 kostka čerstvého droždí
500 ml vlažné vody
1 lžička soli
1 lžíce sádla pro vymazání plechu

Příprava

Zabijačková buchta je tradiční součástí receptů na jitrnice a jelita. Pro tyto účely je vhodné připravit buchtu minimálně pět dní před zabijačkou, aby řádně vyschla. Pro přímou konzumaci a k zakusování k vařenému masu je vhodné ji dát péci jeden den před zabijačkou.

  1. Do větší mísy nasypejte hladkou mouku. Přidejte sůl a promíchejte.
  2. Ve středu mouky vytvořte důlek a rozdrobte do něj čerstvé droždí na malé kousky. Poté zalijte vlažnou vodou.
  3. V robotu nebo ručně vymíchejte vláčné hladké řídké těsto. Mísu s těstem poté přikryjte utěrkou a nechejte těsto kynout přibližně 30 minut.
  4. Sádlem si vymažte velký plech a vložte na něj vykynuté těsto. Pečte v troubě rozehřáté oboustranně na 160 °C necelé tři hodiny, než těsto krásně zrůžoví.
  5. Po upečení buchtu vyklopte z pekáče a pro účely použití do masných výrobků ji překrojte napůl a nechejte vyschnout.

Volná místa Akční leták Ochutnávky