Tyrolské smaženky na sádle | MP Krásno
Suroviny

20 g másla
220 g hladké mouky
3 ks vejce
300 ml mléka
6 g prášku do pečiva
50 g cukru krupice
špetka soli
20 ml poctivé slivovice
Vepřové sádlo škvařené 500 g
Na poprášení moučkový cukr
Marmeláda nebo brusinky

Potřebné vybavení:
Naběračka, metla, obracečka, kuchyňský papír

Další tipy:
Místo sádla je možné použít rostlinný olej, případně kombinaci sádla a oleje. Nám však více chutná příprava na sádle.
Tuku je potřeba dát vyšší vrstvu, aby byly smaženky ponořené.
Na posyp se dá zvolit opravdu kde co. Kromě cukru může být výborná také skořice či kakao.

Příprava
  1. Máslo rozpustíme v kastrolku na mírném plameni.
  2. Do mísy nasypeme mouku, přidáme rozpuštěné máslo a pak i další suroviny (mléko, vejce, cukr krupice, sůl, slivovice, prášek do pečiva) a vše důkladně promícháme metlou.
  3. Těsto necháme odpočinout při pokojové teplotě 10 minut.
  4. Na pánvi rozpálíme sádlo na středním plameni.
  5. Promícháme si těsto a naběračkou jej lijeme tenkým pramínkem do rozpáleného sádla tak, aby vznikl nepravidelný šnek.
  6. Smažíme dozlatova zhruba minutu z každé strany.
  7. Hotové smaženky vyndáváme ideálně děrovanou obracečkou a pokládáme na kuchyňský papír, který odsaje přebytečné sádlo.
  8. Před podáváním poprášíme moučkovým cukrem.
  9. Smaženky jsou výborné s marmeládou nebo brusinkami.

Volná místa Akční leták Ochutnávky