Vepřový sulc z uzeného kolene | MP Krásno
Suroviny

1 ks Uzené koleno s kostí
2 ks oloupané cibule
2 ks oloupané mrkve
1/4 oloupaného celeru
10 g čerstvého tymiánu
1 lžíce kuliček černého pepře
5 kuliček nového koření
4 ks bobkové listy
10 g práškové želatiny
NAVÍC:
forma na biskupský chlebíček nebo misky

Příprava
  1. Uzené koleno vložte do hrnce a zcela ponořte do studené vody. Vodu přiveďte k varu a seberte pěnu, která se na povrchu vytvoří během prvních minut vaření.
  2. Oheň poté stáhněte na minimum, jen aby voda zvolna probublávala.
  3. Oloupanou cibuli rozřízněte na dvě poloviny a společně se zeleninou a kořením ji vložte do vroucí vody k masu.
  4. Vařte doměkka téměř tři hodiny.
  5. Koleno poté vyjměte z vody a oberte ho od kostí. Kosti, kůže a přebytečný tuk vyhoďte
  6. Vepřový uzený vývar sceďte přes jemné síto do kastrolu, svařte ho do množství 200 ml. Vývar poté nechejte vychladit.
  7. Na sulc potřebujete přibližně 740 g uvařeného masa z kolene a 200 ml vývaru. Maso si nakrájejte na větší kusy a pokud chcete, nakrájejte si i větší kousky zeleniny z vývaru.
  8. Do teplého vývaru vmíchejte práškovou želatinu a zahřejte ho těsně pod bod varu. POZOR! Želatina se nesmí vařit.
  9. Maso smíchejte s vývarem se želatinou a podle vaší chuti i s uvařenou kořenovou zeleninou z vývaru.
  10. Směs nalijte do formy a nechejte částečně vychladnout. Poté formu přikryjte potravinářskou folií a umístěte do lednice zcela vychladit a ztuhnout.

Volná místa Akční leták Ochutnávky