Výborná domácí kulajda | MP Krásno
Suroviny

250 g brambor
houby z lesa, podle chuti a momentálního stavu spíže, mrazáku či ideálně čerstvé
1 malá petržel
1 malá mrkev
200 g husté kysané smetany
špetka soli
špetka kmínu
pár kuliček nového koření
pár kuliček černého pepře
2 bobkové listy
ocet na okyselení
vejce (podle počtu strávníků)
Staročeská slanina
vývar nebo kvalitní bujon
hladká mouka
čerstvý kopr
čerstvá zelená petrželka

Příprava

Brambory oloupejte a nakrájejte. Houby očistěte a nakrájejte na plátky, na čtvrtky. Sušené houby předem namočte ve vodě. Mražené houby nechejte povolit.

Brambory spolu s houbami dejte vařit do vývaru, do kterého navíc přidejte i všechno koření – kmín, nové koření, bobkový list i černý pepř. Přidejte také petržel a mrkev. Vařte dokud brambory nezměknou.

V misce rozmíchejte kysanou smetanu s troškou hladké mouky, na zahuštění. Až jsou brambory uvařené, přilijte do nich smetanu. Můžete dochutit solí, případně octem. Povařte 15 minut. Z polévky vyndejte petržel a mrkev. Rozmačkejte vidličkou a vraťte do polévky.

Nakonec můžete přidat nasekaný kopr. Ideální je čerstvý. Není to však nutné.

Důkladně promíchejte, a chvilku prohřívejte.

Na talíři přidejte vejce, do křupava opečenou slaninu a čerstvou petrželku.


Volná místa Akční leták Ochutnávky